Feldarabolták a kopjafadíszeket, beolvasztás előtt találtak rájuk

Székesfehérvár - Megkerültek a múlt héten, nem sokkal halottak napja előtt eltulajdonított, rézből készült díszek, amelyek a Szentlélek katonai temető kopjafáit díszítették.

feol.hu

A székesfehérvári nyomozók egy Veszprém megyei színesfémátvevő telepen bukkantak rá azokra a rézből készült sapka formájú díszekre, amelyeket ismeretlen tettes egy hete vitt el a Szentlélek katonai temetőből – tájékoztatott R. Szabó Ágnes megyei rendőrségi szóvivő.

A Sárkeresztúri úton lévő katonai temetőből október 28-án jelezték a lopást. Az elkövetők mintegy 61 kopjafáról vitték el a réz elemeket, amelyeket tűzzománc zászlók tettek még szebbé. Az eltulajdonított díszítések összértéke eléri az 1,2 millió forintot. A temetőben a szerda délutáni záráskor még minden rendben volt, a bűncselekményt csütörtökön kora délután, a temetőkapu nyitását követően észlelték.

A nyomozók a beszerzett adatok alapján egy Veszprém megyei településen működő színesfém felvásárló telepig jutottak, ahol szinte a beolvasztás előtti percekben sikerült lefoglalniuk a keresett réz díszítéseket. A tettes darabokra vagdosta szét a sapkákat, így visszahelyezésük nem lesz lehetséges. Az 1,2 millió forintnak megfelelő értéket képviselő díszítő elemek pótlásáról a Városgondnokság időközben intézkedett. A készre gyártásig azonban még várni kell, addig fedetlenül állnak a kopjafák.

A nyomozás során megállapították, hogy egy sárkeszi illetőségű férfi adatai szerepelnek a leadási jegyen, így őt a bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt keresi a rendőrség – tette hozzá a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!