Referencia-intézményeket hoznának létre - meglesz-e a hozzájárulás?

Székesfehérvár - Januártól pályázati pénzekhez juthatnának a referencia-intézménnyé váló iskolák, ám a fehérvári önkormányzat eddig még nem adta hozzájárulását mindehhez. Talán decemberben?

Házi Péter

Az oktatáséret is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium fontosnak tarja az úgynevezett referencia-intézményi bázis kialakítását a közoktatásban.  Olyan intézményeket szerveznének ebbe a hálózatba, amelyek egyedi, más iskolák, óvodák  számára is példaértékű pedagógiai gyakorlattal és működéssel rendelkeznek. Ahogy Márkus Gábor, az alapítványi fenntartású Tatay Sándor Középiskola  igazgatója fogalmaz, a referencia-intézménnyé váló és később  szolgáltatói körbe kerülő iskolák a számukra hamarosan  elérhető pályázat segítségével  szakmailag és anyagilag is segíthetnék, (honorálhatnák) a programban dolgozó pedagógusok plussz munkáját, nem beszélve arról, hogy a kezdeményezés hatására olyan élő és működő kapcsolatok jöhetnek létre az általános iskolák,  a középiskolák, sőt a felsőoktatási intézmények között, melyek valóban az élethosszig tartó tanulást segíthetik.


 A rendszer célja, hogy ha egy referenciaintézmény kidolgoz egy jó gyakorlatot (mondjuk elkészíti a megye műemlékeinek listáját, és az ahhoz kapcsolódó oktatási anyagot), akkor más iskolák ezt átvehetik tőle, s ezért az iskola pénzt is kap, amellyel a jó gyakorlatot kidolgozó  pedagógusok munkáját lehet honorálni. Referencia-intézménnyé elvileg bármely nevelési-közoktatási  intézmény válhat, ám ehhez egy bonyolult és  hosszú folyamaton kell átesnie, valamint a fenntartónak nyilatkozatot kell adnia arról, hogy ezt engedélyezi.
-  Tudomásom szerint a városban tizenegy általános, három középiskola és három óvoda is szeretne referencia-intézménnyé válni, ám az önkormányzat még most sem adta meg ehhez a hozzájárulását, pedig az idő sürget, hiszen januártól megnyílik a pályázati lehetőség, amely a már emlíett feladatokat, továbbképzéseket és jó gyakorlatokat segítheti  - mondta lapunknak Márkus Gábor, aki hozzátette, mivel  a Tatay Középiskola alapítványi fenntartású, ők már megkapták a fenntartói hozzájárulást, így  a városban elsőként  előminősített referencia-intézménnyé váltak.
Mivel régóta együttműködnek az István Király Általános Iskolával, oktatási rendszerük számos ponton kapcsolódik egymáshoz, s szeretnék, ha a kapcsolatokat ilyen pályázati lehetőségekkel tovább tudnák erősíteni. Ennek keretében idén ősszel egy közös sportnapot szerveztek, aminek programját hamarosan jó gyakorlat formájában is kidolgozza a két iskola.
 A város közgyűlése elé májusban és augusztusban már majdnem bekerült a fenntartói hozzájárulás megadásáról szóló javaslat az állami intézmények részére, ám a közelgő választások miatt végül nem tárgyalták azt. Legutóbb viszont az októberi közgyűlés már foglalkozott a kérdéssel: akkor első olvasatként tárgyalták a lehetőséget, információink szerint a decemberi közgyűlésre újra bekerülhet a javaslat, és azt  sok iskola reményére  végre elfogadhatják a képviselők.
  A Tatay igazgatója szerint ez jó lehetőség lenne a többi intézménynek is hasonló együttműködések és fejlesztések beindításához, mint amilyen programokkal és együttműködésekkel - például  az István Király vagy a Hét Vezér Általános Iskolával  -  ők rendelkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!