Harc a betörők ellen: bekamerázzák Pázmándot

Pázmánd - Hétfőn az utcabizalmiak, polgárőrök, kedden az idős emberek találkoztak, hogy arról beszélgessenek, miként előzhetik meg a betöréseket, az idősek kifosztását.

Kovalcsik Katalin

Az elmúlt hetekben történt betöréses lopások - amelyek során nem sérültek ugyan az egyedül élő,  idős emberek - igencsak felborzolták a kedélyeket a faluban. (A sérülésről, illetve annak hiányáról  valószínűleg más a véleménye Kati néninek, akinek a feltúrták az otthonát, mindent összeborogattak, őt az ágyra nyomták, egy dunyhával leszorították,  a keze csupa kék-zöld folt volt, amikor meglátogattuk.)
Nem sokkal az eset után,  hétfő reggelre is betörtek egy nénihez,  aki megzavarta a betörőket, így azok kereket oldottak. A fél falu a nyomukba eredt - a rendőrséget   közben értesítették -, de nem sikerült  megfogni  a hajnali látogatókat.  Azt már megírtuk, hogy a testület  múlt heti ülésén elhatározta,  felszereltetnek hét kamerát a faluban. A szerelés már csak azon múlik, hogy az áramszolgáltató oszlopait használhatják-e erre a célra.    A falu tervei közt szerepel egy  rendszámfelismerő kamera elhelyezése  is, amely a bevezető utakon érkező kocsikat ellenőrizné. A hétfői megbeszélésen az utcabizalmiak megtudták, kikre kell odafigyelniük a közelükben. A községben  a 105  polgárőr mellé még  húsz  csatlakozott, ők vállalják az éjszakai őrjáratokat. Az önkéntes  tűzoltók gyors beavatkozó egységének nyolc tagja is felajánlotta, azonnal hadra foghatók, ha segítségül hívják őket a településen.  
Kedden  a művelődési házban  idős emberek gyülekeztek, akiknek Horváth István, egy cég képviseletében  - ez a cég szereli fel a kamerákat is a településen - adott tájékoztatót a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működéséről. Az a céljuk, mondták el,  hogy minden pázmándi idős ember elérhető áron hozzájusson  a készülékhez, segítséget tudjon hívni a 24 órás ügyeletet tartó diszpécser szolgálattól.  A cégnél alkalmazottak közt többen pázmándiak,  ahogy Horváth István is.  A Humán Családsegítő Szolgálattól is kap a falu 30 készüléket, amelyet a rászorultság szerint ad át a hivatal az idős helybelieknek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!