Sukorói-telekcsere - A vagyontanács tagja tanúskodott

Székesfehérvár - Folytatódott csütörtökön a magyar állam és Joav Blum közötti földcsere ügylet jogszerűségének tárgyalása. A vagyontanács tagja tanúskodott.

Kovalcsik Katalin

Három tanút idézett be a mai tárgyalási napra az  Ébner Vilmos bíró vezette tanács a sukorói földcsere ügyében.  Egyikük nem érkezett meg, így a délelőtti tárgyalásból  csupán délutáni lett.  A bíróság Erdei Tamást, a Magyar Nemzeti Vagyontanács tagját hallgatta meg, arra  vártak választ, miként született a döntés?

 

 

A délutáni tárgyalás előtt Erdei Tamást, a volt Nemzeti Vagyontanács egykori tagját még a folyosón kérdezték a sajtó képviselői, hozzájárul-e neve közléséhez, és készíthetnek-e róla felvételt. Hozzájárult, de hozzátette, azt is fotózzák, hogy  nincs bilincs a kezén, tanúként idézték. Erdei Tamás a bíró kérdéseire elmondta, hogy a  - vagyontanács tagjaként - az üléseiken rendszeresen több napirendi  pontot is tárgyaltak. A tanács számára  a hivatal apparátusa készítette elő az anyagokat.  A tanú szerint,  amikor az albertirsai és pilisi telkek cseréjéről  tárgyaltak,   meghatározó volt, hogy közérdek is szerepet játszott  az ügyben. A közérdek ebben az esetben az M4-es autópálya építése volt, amelynek nyomvonala áthalad - ha elkészül - az ominózus telkeken. Az értékbecslés  elkészült, azt sem vitatta a tanács, benne szerepelt, hogy az értékkülönbözetet  a két Pest megyei és a Fejér megyei telek közt megfizeti a tulajdonos. Az is elhangzott,  ha  a csere nem jön létre, a két Pest megyei ingatlant  kisajátították volna, mivel az államnak szüksége volt  a telkekre, célszerűnek látszott a csere. A bíró kérdésére, hogy kapott-e előzetes tájékoztatást, bármilyen információt  a tanú a csereügyről, a Sukorón készülő turisztikai és kaszinó beruházásról, a férfi nemmel válaszolt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója előzetesen annyit közölt, hogy telekcsere ügyről fog tárgyalni a tanács.
A felperes, az állam képviselője arra kérdezett rá, nem vette-e figyelembe a tanács a döntés előtt, hogy a két ingatlan egészét, vagy csak a nyomvonalhoz szükséges részt vonják be a  cserébe? A tanú elmondta, nem a tanács dolga volt ebben állást foglalni, a mellékelt térképet sem vizsgálták.  A tárgyalássorozat  pénteken délelőtt folytatódik, az egyik tanú Benedek Fülöp lesz, aki a telekcsere ügy idején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt.

Cikkek a sukorói kaszinóügyről, a perekről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!