Sukorói telekcsere - Benedek Fülöp vallott

Székesfehérvár - Tanúmeghallgatással folytatódott pénteken a sukorói telekcsere szerződés pere a megyei bíróságon. Tanúként jelent meg Benedek Fülöp, az MNV egyik volt vezetője.

Kovalcsik Katalin

 

 

A tárgyalás első  felében a  felperes, az állam képviselője keresetmódosítással élt. A   csereszerződés  semmisségének megállapítását indítványozta a bíróságnak, kérte az eredeti állapot visszaállítását. Hivatkozott  jogszabály megkerülésre, színlelt szerződésre,  a parti sáv használatának értelmezésére. Az  alperes, Joav Blum  képviselője perelhúzásnak nevezte a keresetmódosítási beadványt, amire az írásos anyag ismerete  után válaszol.  
A bíróság  tanúként hallgatta meg Benedek Fülöpöt, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóhelyettese volt abban az időben, a földügyek tartoztak hozzá. A tanú   elmondta, hogy  a szerződéstervezettel kapcsolatban voltak fenntartásai, amelyekre felhívta a felettese figyelmét. A  vagyontanács elé az utolsó pillanatban került a tervezet, és az értékbecslés is, amelyhez  a tagok nem fűztek véleményt. Benedek Fülöp hozzátette, előzetesen nem tudott a King's City beruházásról, csak arról, hogy a Pest megyei telkeket érinti a leendő M4-es autópálya beruházás,  közérdek a telkek cseréje. A vezetői értekezleten  tájékoztató hangzott el a  földcseréről - tette hozzá a tanú -,  Tátrai Miklós vezérigazgató felhívta Császi Zsolt  jogtanácsos figyelmét, hogy  korrekt értékbecslés kerüljön a szerződéstervezet mellé, amit a vagyontanács tagjai az ülésen kaptak kézhez a tervezettel  együtt. A tanács tagjai nem  emeltek kifogást, nem kérdeztek róla. A felperes és az alperes  jogi képviselőinek kérdésre arról is tájékoztatta a bíróságot, hogy mi  a szokásos  menete a földcsere ügyeknek, volt-e már arra példa, hogy magánszemély ajánlott cserét, ahogy ez a perben érintett telkek  esetében történt.   A  tanú azt is elmondta, hogy vagyonvesztésről akkor lehet beszélni, ha az  értékbecslés és a szóban forgó földek értéke közti különbség meghaladja a 10-15 százalékot, ilyenkor felülvizsgálatot kérnek.   

Cikkek a sukorói kaszinóügyről, a tárgyalásokról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!