Tóásót hazavárják

Szár - Nem lehet még tudni, mikor kezdődik a per Tóásó Előd ügyében. Ezt mondta lapunknak szári testvére.

Tihanyi Tamás

 

Közel két év alatt  annyi és olyan fejleményei voltak az úgynevezett Rózsa-ügynek, hogy nyugodtan feltételezhetjük: rövidesen biztosan eszébe jut valakinek könyvet írni róluk. A regényszerű történések mögött azonban tragédiák, emberi drámák vannak, s ne feledjük, még mindig egy fiatal  élet a tét.   Joggal kérdezhetik, miért fontos Fejér megyében az, ami egy távoli bolíviai börtönben, a San Pedróban  történik?  Nos, megmagyarázzuk. A terrorizmussal gyanúsított magyar csoportot 2009. április 16-án (ál)kommandós akcióval gyilkolták le. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőnek tartott, egykor lapunkat is tudósító  Rózsa-Flores Eduardót, a Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A szintén erdélyi, de szári rokonságú  Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot pedig börtönben tartják. 
Egyre több olyan tény lát napvilágot, amely  megkérdőjelezi a bolíviaiak álláspontját, amely az, hogy a csoport tagjait a Bolívia olajban gazdag térségében tevékeny konzervatív erők bérelték fel, hogy megöljék Morales elnököt. A múlt év végén a bolíviai ügyész előterjesztette a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy listáját, s ezen szerepelt Tóásó Előd neve is.
Lapunk  a magyar Országgyűlés emberi jogi bizottságától  úgy értesült, a külügyminisztérium nyilvános és nem nyilvános csatornái dolgoznak Tóásó Előd szabadulásáért. Részleteket azóta sem sikerült megtudnunk. A WikiLeaks hírportál nyilvánosságra hozott egy titkosított amerikai  táviratot, amely szerint az Egyesült Államok olyan információt kapott egy helyi forrástól, hogy a Rózsa-ügyet a bolíviai kormánykörökben kreálták, vagyis a zsoldosokat  a titkosszolgálat szerződtette. Aztán a  helyi tévé  bemutatott egy  felvételt, amelyen a vád  koronatanúja  pénzt vesz át egy ismeretlentől  azért, hogy  eltűnjön az országból. Legutóbb egy ellenzéki képviselő azt mondta, látott egy felvételt, amelyen Flores pénzt kapott az alelnök testvérétől.

Cikkek a Rózsa Flores ügyről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!