A méltányosság meghatározó

Székesfehérvár - A Vasvári Pál Gimnáziumot alaposan kipakolták a hosszú hétvégén. Vajon egy intézmény, amelyből pénzt, értékeket vittek el, egy egész közösség vált bűncselekmény áldozatává, fordulhat-e segítségért, kárenyhítésért az igazságügyi hivatalhoz?

Kovalcsik Katalin

- Az áldozatsegítő szolgálatot nem intézmények, hanem  magánemberek megsegítése céljából hozták létre - válaszolta a  kérdésre  Juhász Ferenc,  a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója. Vele és  Györe Attila osztályvezetővel  az elmúlt év történéseiről beszélgettünk.
-  Tavaly 1463 ügyfél fordult meg a hivatalban:  442-en általános tájékoztatást kértek, majd ötszázan  érdekérvényesítés miatt fordultak hozzánk,  513 károsultnak nyújtottunk azonnali pénzügyi segélyt - összegezett az igazgató. - A segítségnyújtás  felső  határa tavaly 84 ezer 600 forint volt, 2011-ben ez az összeg  85 ezer 914 forint lehet, de ez  úgynevezett alapösszeg, és nem jelenti azt, hogy mindenki, aki a hivatalhoz fordul,  ekkora összeget kaphat segélyként.  A méltányosság hangsúlyozandó, a munkatásaim minden esetben megvizsgálják a hozzánk fordulók  rászorultságát.
A   bűncselekmények  áldozatának  - ellopták a táskáját, kifosztották az otthonát - szüksége lehet azonnali pénzsegélyre, hogy a szükségleteit fedezni tudja. Alapvető  lehet a szállásának megoldása, ha nem lakóhelyén érte a baj, a ruhanemű,  gyógyszer és élemiszer vásárlás, ehhez méltányossági alapon kaphat a szolgálattól bizonyos összeget. Érdekes és ritka is, volt olyan áldozattal is kapcsolatuk a szolgálat munkatársainak, aki az összeg nagyságának (vagy kicsinységének) hallatán visszautasította a segítséget.
- Az azonnali pénzügyi segélyt a bűncselekményt követő öt napon belül nyújthatja be a sértett  vagy az, aki nem közvetlenül, de valamilyen formában érintett a bűncselekményben - vette át a szót Györe Attila. - A törvény sérelemnek tekinti mindazt a testi vagy lelki sérülést, a félelmet, a szorongást, az érzelmi megrázkódtatást, amit a bűncselekmény okozott, és vagyoni hátránnyal járt.
A tapasztalatok azt mutatják, az országban évente több mint 200 ezer ember válik bűncselekmény áldozatává. A megyében tavaly ismertté vált 19 643 bűneset. A sértettek közt volt 2279 59 évnél idősebb ember, a fiatalkorúak száma 767, a gyermekkorúaké 2248 volt. Az állami kárenyhítés az erőszakos, személy elleni bűncselekmények áldozatait illeti, de ez sem jár automatikusan. A kárenyhítésért három hónapon belül lehet a megyei szolgálatot felkeresni. Tavaly kilenc esetben fordultak hozzájuk a sértettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!