2011.04.27. 02:29
Férfias rakottas, avagy hogyan használjuk fel a megmaradt húsvéti tojást?
Székesfehérvár - A férfiak egy része imád a konyhában foglalatoskodni. A mosogatásra kevesen veszik rá magukat, de a főzés nem riasztja el a merészebbeket.
Vegyünk 15 deka füstölt szalonnát, egy kilogramm burgonyát, nyolc tojást, 35 deka főzőkolbászt, két pár debrecenit, négy deci tejfölt. A burgonyát héjában megfőzzük, közben a tojásokat szintén. Amíg ezek főnek, megpirítjuk a szalonnát. A kisült zsír egy részével kenjünk ki egy jénait, ajánlja olvasónk. A megfőtt krumplit hámozzuk meg, egyharmadát szeleteljük fel és terítsük az edény aljára. Erre tegyük a karikázott főzőkolbászt és a szeletelt debrecenit. Ha megvagyunk, terítsuk rá a megmaradt, karikázott burgonyát. A megfőtt tojásokat félbevágjuk, és a burgonyára terítjük, erre tegyük rá a többi burgonyát. A pirított szalonnát és annak kisült zsírját összekeverjük a tejföllel, majd rákenjük a burgonya tetejére. Sütőben közepes lángon körülbelül egy óráig sütjük.
A megmaradt tojásokból nyolcat már okosan fölhasználtunk, de mi legyen a többivel? Készítsünk belőle töltött tojást, keverhetünk bármilyen ízesítésű tölteléket hozzá. A tojásokat vágjuk ketté, borítsuk ki belőlük a sárgáját, jó alapanyag a töltelékhez. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, vajat, ketchupot, ha ez a variáció nem megfelelő, legyen zöldfűszer. A kertből szedett petrezselyemzöld, az erdők-mezők ajándékai. Turbolya, martilapu, medvehagyma és még variálhatjuk a töltöttünket. Nemrégiben Dinnyésen, a kihajtáson Tóth Krisztina készített kóstolót az alkalmi gulyásoknak túróval variálva. A füvek értője elővette a növényhatározót, és ha valamilyen földi ajándékot nem ismert meg azonnal, segített a szakirodalom. A növénytúrákon sok minden megtudható erdő-mező kincseiről, de akinek nincs ideje eljutni valamelyikre, hát vegye magához a szakirodalmat, és sétáljon.
Ha a töltött tojás variációkat már kimerítettük, egy adag vöröshagymával, kevés zsiradékon készíthetünk tojáspörköltet. Ehhez nem kell nagyon apróra vágni a főtt tojásokat, ha kissé megdinsztelődött a hagyma, már bele is tehetjük a tojást. Dúsíthatjuk és lazíthatjuk egy kis tejföllel, kitűnő feltét lehet egy könnyű tökfőzelékhez, spenóthoz vagy sóskához. Az egész hetet kifőzhetjük a maradék tojásból, és ha még egy kevéske főtt sonka is megmaradt, akár sonkás tésztát is főzhetünk valamelyik nap vacsorára, de ügyeljünk rá, hogy hat előtt elfogyjon, utána kockázatos a tele pocak.
Vegyünk 15 deka füstölt szalonnát, egy kilogramm burgonyát, nyolc tojást, 35 deka főzőkolbászt, két pár debrecenit, négy deci tejfölt. A burgonyát héjában megfőzzük, közben a tojásokat szintén. Amíg ezek főnek, megpirítjuk a szalonnát. A kisült zsír egy részével kenjünk ki egy jénait, ajánlja olvasónk. A megfőtt krumplit hámozzuk meg, egyharmadát szeleteljük fel és terítsük az edény aljára. Erre tegyük a karikázott főzőkolbászt és a szeletelt debrecenit. Ha megvagyunk, terítsuk rá a megmaradt, karikázott burgonyát. A megfőtt tojásokat félbevágjuk, és a burgonyára terítjük, erre tegyük rá a többi burgonyát. A pirított szalonnát és annak kisült zsírját összekeverjük a tejföllel, majd rákenjük a burgonya tetejére. Sütőben közepes lángon körülbelül egy óráig sütjük.
A megmaradt tojásokból nyolcat már okosan fölhasználtunk, de mi legyen a többivel? Készítsünk belőle töltött tojást, keverhetünk bármilyen ízesítésű tölteléket hozzá. A tojásokat vágjuk ketté, borítsuk ki belőlük a sárgáját, jó alapanyag a töltelékhez. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, vajat, ketchupot, ha ez a variáció nem megfelelő, legyen zöldfűszer. A kertből szedett petrezselyemzöld, az erdők-mezők ajándékai. Turbolya, martilapu, medvehagyma és még variálhatjuk a töltöttünket. Nemrégiben Dinnyésen, a kihajtáson Tóth Krisztina készített kóstolót az alkalmi gulyásoknak túróval variálva. A füvek értője elővette a növényhatározót, és ha valamilyen földi ajándékot nem ismert meg azonnal, segített a szakirodalom. A növénytúrákon sok minden megtudható erdő-mező kincseiről, de akinek nincs ideje eljutni valamelyikre, hát vegye magához a szakirodalmat, és sétáljon.
Ha a töltött tojás variációkat már kimerítettük, egy adag vöröshagymával, kevés zsiradékon készíthetünk tojáspörköltet. Ehhez nem kell nagyon apróra vágni a főtt tojásokat, ha kissé megdinsztelődött a hagyma, már bele is tehetjük a tojást. Dúsíthatjuk és lazíthatjuk egy kis tejföllel, kitűnő feltét lehet egy könnyű tökfőzelékhez, spenóthoz vagy sóskához. Az egész hetet kifőzhetjük a maradék tojásból, és ha még egy kevéske főtt sonka is megmaradt, akár sonkás tésztát is főzhetünk valamelyik nap vacsorára, de ügyeljünk rá, hogy hat előtt elfogyjon, utána kockázatos a tele pocak.
A megmaradt tojásokból nyolcat már okosan fölhasználtunk, de mi legyen a többivel? Készítsünk belőle töltött tojást, keverhetünk bármilyen ízesítésű tölteléket hozzá. A tojásokat vágjuk ketté, borítsuk ki belőlük a sárgáját, jó alapanyag a töltelékhez. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, vajat, ketchupot, ha ez a variáció nem megfelelő, legyen zöldfűszer. A kertből szedett petrezselyemzöld, az erdők-mezők ajándékai. Turbolya, martilapu, medvehagyma és még variálhatjuk a töltöttünket. Nemrégiben Dinnyésen, a kihajtáson Tóth Krisztina készített kóstolót az alkalmi gulyásoknak túróval variálva. A füvek értője elővette a növényhatározót, és ha valamilyen földi ajándékot nem ismert meg azonnal, segített a szakirodalom. A növénytúrákon sok minden megtudható erdő-mező kincseiről, de akinek nincs ideje eljutni valamelyikre, hát vegye magához a szakirodalmat, és sétáljon.
Ha a töltött tojás variációkat már kimerítettük, egy adag vöröshagymával, kevés zsiradékon készíthetünk tojáspörköltet. Ehhez nem kell nagyon apróra vágni a főtt tojásokat, ha kissé megdinsztelődött a hagyma, már bele is tehetjük a tojást. Dúsíthatjuk és lazíthatjuk egy kis tejföllel, kitűnő feltét lehet egy könnyű tökfőzelékhez, spenóthoz vagy sóskához. Az egész hetet kifőzhetjük a maradék tojásból, és ha még egy kevéske főtt sonka is megmaradt, akár sonkás tésztát is főzhetünk valamelyik nap vacsorára, de ügyeljünk rá, hogy hat előtt elfogyjon, utána kockázatos a tele pocak.
A megmaradt tojásokból nyolcat már okosan fölhasználtunk, de mi legyen a többivel? Készítsünk belőle töltött tojást, keverhetünk bármilyen ízesítésű tölteléket hozzá. A tojásokat vágjuk ketté, borítsuk ki belőlük a sárgáját, jó alapanyag a töltelékhez. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, vajat, ketchupot, ha ez a variáció nem megfelelő, legyen zöldfűszer. A kertből szedett petrezselyemzöld, az erdők-mezők ajándékai. Turbolya, martilapu, medvehagyma és még variálhatjuk a töltöttünket. Nemrégiben Dinnyésen, a kihajtáson Tóth Krisztina készített kóstolót az alkalmi gulyásoknak túróval variálva. A füvek értője elővette a növényhatározót, és ha valamilyen földi ajándékot nem ismert meg azonnal, segített a szakirodalom. A növénytúrákon sok minden megtudható erdő-mező kincseiről, de akinek nincs ideje eljutni valamelyikre, hát vegye magához a szakirodalmat, és sétáljon.
Ha a töltött tojás variációkat már kimerítettük, egy adag vöröshagymával, kevés zsiradékon készíthetünk tojáspörköltet. Ehhez nem kell nagyon apróra vágni a főtt tojásokat, ha kissé megdinsztelődött a hagyma, már bele is tehetjük a tojást. Dúsíthatjuk és lazíthatjuk egy kis tejföllel, kitűnő feltét lehet egy könnyű tökfőzelékhez, spenóthoz vagy sóskához. Az egész hetet kifőzhetjük a maradék tojásból, és ha még egy kevéske főtt sonka is megmaradt, akár sonkás tésztát is főzhetünk valamelyik nap vacsorára, de ügyeljünk rá, hogy hat előtt elfogyjon, utána kockázatos a tele pocak.
Ha a töltött tojás variációkat már kimerítettük, egy adag vöröshagymával, kevés zsiradékon készíthetünk tojáspörköltet. Ehhez nem kell nagyon apróra vágni a főtt tojásokat, ha kissé megdinsztelődött a hagyma, már bele is tehetjük a tojást. Dúsíthatjuk és lazíthatjuk egy kis tejföllel, kitűnő feltét lehet egy könnyű tökfőzelékhez, spenóthoz vagy sóskához. Az egész hetet kifőzhetjük a maradék tojásból, és ha még egy kevéske főtt sonka is megmaradt, akár sonkás tésztát is főzhetünk valamelyik nap vacsorára, de ügyeljünk rá, hogy hat előtt elfogyjon, utána kockázatos a tele pocak.
Ha a töltött tojás variációkat már kimerítettük, egy adag vöröshagymával, kevés zsiradékon készíthetünk tojáspörköltet. Ehhez nem kell nagyon apróra vágni a főtt tojásokat, ha kissé megdinsztelődött a hagyma, már bele is tehetjük a tojást. Dúsíthatjuk és lazíthatjuk egy kis tejföllel, kitűnő feltét lehet egy könnyű tökfőzelékhez, spenóthoz vagy sóskához. Az egész hetet kifőzhetjük a maradék tojásból, és ha még egy kevéske főtt sonka is megmaradt, akár sonkás tésztát is főzhetünk valamelyik nap vacsorára, de ügyeljünk rá, hogy hat előtt elfogyjon, utána kockázatos a tele pocak.