Fizetésképtelenné vált Aba?

Aba - Két hónapja vált bizonytalanná a segélyek, ápolási segélyek, bérek kifizetése az önkormányzatnál.

Miskei Anita

Feszültséggel teli mindennapokat élnek át az abai emberek, ugyanis az önkormányzat nem, vagy csak részletekben tudja kifizetni a segélyeket, béreket. Az egyébként is hátrányos helyzetű kistérségben sokan kevés pénzből élnek, a gazdasági válság kitörése óta munkanélküliként próbálnak talpon maradni. Többen vannak, akiknek egyetlen bevételi forrásuk a bérpótló juttatás, amit az önkormányzat fizetne ki minden hónap ötödik napjáig. Két hónapja azonban alig-alig jutnak hozzá pénzükhöz a helyiek. Segélykiáltásukat nem hallja  senki.
- Az önkormányzatnál mindössze 10 ezer forintot adtak múlt hónapban, amikor a pénztárban jelentkeztem az ápolási segélyért. Beteg gyermeket nevelek, s bár a 26 ezer 550 forint sem elegendő, a tízezernél azért több - mondta egy kétségbeesett abai nő, aki azért fordult lapunkhoz, mert az önkormányzatnál nem adtak választ arra, mikor fizetik ki a segély egészét. - A kifizetés napján többen is kerestük a polgármestert,  a jegyzőt, de előbbit nem értük el, Nagy András Botond jegyző pedig nem tudott felvilágosítást adni számunkra. Majd a hónap második felében hozzájutottunk az elmaradt segélyrészlethez - mondta a telefonáló.
Lapunk munkatársai hetek óta keresik már Kossa Lajos polgármestert, illetve a jegyzőt.  A település vezetője azonban nem elérhető, megkeresésünkre sem reagált. A jegyző pedig úgy tájékoztatta lapunkat, hogy csak Kossa Lajos tud tájékoztatást adni.
A településen élők közül egy férfi  úgy fogalmazott, nem érti, miért a lakosok, a rászorulók szenvedik meg azt, hogy zárolták az abai önkormányzat számláját.   Ezt az információt nem erősítette meg senki az önkormányzatnál, de annyi  bizonyos, hogy múlt hónapban a segélyeket két részletben fizették ki, az önkormányzat intézményeiben dolgozók  megsínylik a  pénzügyi problémákat. Részletekben, vagy később jutnak pénzükhöz. Egy tanár elárulta, korábbról is vannak elmaradt béreik. A férfi hozzátette, a legnagyobb probléma, hogy semmit sem mondanak. Az ehavi segélyek sem fizették még ki.  Ígéretet kaptak arra, hogy  a napokban mindenki átvehet hétezer forintot. De ez  nagyon kevés - mondták. Hozzátették, a kulturális rendezvényektől, a kitörés lehetőségétől is elesnek, hisz úgy tűnik, az idén elmarad az Aba Napok, amely plusz bevételt hozhatott volna az önkormányzatnak, s a helyieknek.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!