Mi lesz az MMK sorsa? (frissítve 19.50)

Székesfehérvár - Egy, a hvg.hu-n megjelent cikk állítása szerint még az idén bezárhatják a jelentős múlttal rendelkező, a megye kulturális életében fontos szerepet betöltő Fejér Megyei Művelődési Központot, amelyben a Barátság mozi is működik.

feol.hu

A cikkben az olvasható, hogy a központ épületében kormányhivatalt terveznek kialakítani. A fenntartó megyei önkormányzat annyit közölt: az intézmény ügyében az új önkormányzati törvénynek megfelelő módon járnak el. A helyszínen állítólag már bejárást tartott Fehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, ám erről az igazgató, Juhász Zsófia nem közölt információkat, s állítja, a bezárásról szóló információ hamis.

Székesfehérvár önkormányzata szerdán közleményben reagált:

„ a hvg.hu cikke arról számol be, hogy Cser-Palkovics András polgármestert nem tudták elérni. A cikkben említett helyszínbejáráson valóban ott volt Cser-Palkovics András több más résztvevővel együtt, azonban az egyeztetés célja az intézmény jövőbeli kulturális és művelődési hasznosíthatóságának megvizsgálása volt. Az ingatlan esetleges kormányhivatallá való átalakításáról a Fejér Megyei Önkormányzat, illetve a Kormányhivatal dönt.”

Közlik továbbá: a polgármesternek nincs tudomása arról, hogy a keddi nap folyamán megkeresték volna az ügyben, így állítása szerint nem volt módja reagálni.

 
Amennyiben az intézmény fenntartója, a Fejér Megyei Önkormányzat úgy dönt, hogy a jövőben nincs lehetősége az intézmény működtetésre, úgy Székesfehérvár önkormányzata nagyon szívesen megfontolja az ingatlan átvételét, valamint a céljának megfelelő működtetését. Tennék ezt különösen a Barátság mozi jövője miatt, amelynek eszközei a város tulajdonában állnak.


A közlemény kifejti: „Az ingatlan, és az abban folyó tevékenység nagyon jól illeszthető Székesfehérvár ma is gazdag kulturális életébe, valamint összehangolható az éppen a civil szféra felkarolására létrehozott Technika Házával, a civil élet mai városi központjával, amely ma is otthont ad már közel 50 civil szervezetnek."

Fejér megye önkormányzata is reagált a cikkre, s közleményükben kifejtik: fenntartják a korábban e témában tett nyilatkozatukat, miszerint a Fejér Megyei Önkormányzat az MMK további sorsát illetően a megalkotás előtt álló önkormányzati törvénynek megfelelően jár majd el.

A hvg.hu cikkét ide kattintva olvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!