Költségmegosztó: köteles-e a lakás új tulajdonosa feltetetni?

FMH - Olvasónk úgy vette a lakását, hogy a korábbi tulajdonos nem szereltette fel a költségmegosztót. Rákényszeríthetik-e, hogy utólag szerelje fel a készüléket?

Házi Péter

- Olvastam a Hírlapban, hogy megszületett a  törvény, ami az átlagfogyasztás két és félszeresének kifizetésére kötelezi azokat, akiknek  a lakásában nincs felszerelve a költségmegosztó. A problémám az, hogy a lakást 2008-ban vettük, a korábbi tulajdonos pedig még 2006-ban - amikor a ház korszerűsítése és a készülékek felszerelése zajlott - döntött úgy,  nem kéri a megosztókat, így  engem  a korábbi tulajdonos döntéséért büntetnek  - kereste meg lapunkat a Budai út 40. számú épületben lakó olvasónk, aki szerint utólag nem kényszeríthető rá arra, hogy pályázati pénz nélkül, saját költségén tetesse fel a megosztókat. Mint érvelt,  annak idején a ház elfogadta, hogy a szóban forgó lakásban nincs költségmegosztó, akkor most ne kényszerítsék ezek megvásárlására.
Az ügyben megkerestük a készülékek többségét működtető Techem Kft-t, ahol Csoknyai Zoltán értékesítési vezetőtől  megtudtuk, hogy amíg a társasház nem hív össze lakógyűlést, hogy módosítsa a megosztókra vonatkozó szerződést, addig a most érvényben lévő szabályozás az irányadó, azaz olvasónk esetében becslés alapján állapítják meg a lakás távhőfogyasztását.
A társasház ügyeit részben kezelő I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Farkas Béla szerint egyébként nem célszerű megvárni a két és félszeres tarifa kiszámlázását, mert a költségmegosztók felszerelése darabonként hét-nyolcezer forint, és ha nem szélső lakásról van szó, akkor az éves fűtésszámla  csökkenhet is.
Kérdésünkre, miszerint mit is jelent pontosan az átlagfogyasztás, a szövetkezet elnöke elmondta, a teljes ház által elfogyasztott hőmennyiséget elosztják a ház teljes légköbméterével, így kijön a fajlagos fogyasztás. Ezt megszorozzák az adott lakásra vonatkozó légköbméterrel, ez a lakás átlagfogyasztása, s erre jön rá  - az új rendelet alapján - a nem leolvasható megosztók esetében a két és félszeres szorzó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!