Motiváló az ösztöndíj, irány a hiányszakma!

FMH - Már a szakmunkások képzése során is az egyik legfőbb kérdés: valójában mire van igény a piacon. Ezt vizsgálják felül évente a régiós képzési bizottságok.

Miskei Anita

Közel két évvel ezelőtt indult el az a program, amelynek legfőbb célja az volt, hogy  a szakmákat, szakmacsoportokat ösztöndíjas képzéssel tegye vonzóbbá a  pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Az egyes regionális képzési bizottságok a gazdasági élet szereplőinek igényeit, illetve a munkaügyi központok tapasztalatait is figyelembe véve nevezték meg azokat a szakmákat, amelyekből hiány alakult ki az adott térségben. Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a régiós képzési bizottság tagja több alkalommal is megfogalmazta, kiemelte, e szakmák köre akár tanévenként is változhat annak függvényében, mire is van valójában kereslet a piacon. A szakembertől korábban már azt is megtudtuk, ez az ösztöndíjas képzés sikeres a diákok körében, hiszen választják a szakmákat, ráadásul jobban tanulnak, mert az ösztöndíj mértéke nőhet a tanulmányi átlaggal. Továbbá az intézmények is jobban reagálnak a piaci igényekre.

Számtalanszor megfogalmazott tapasztalat ugyanis, hogy a középfokú oktatás hazánkban kevésbé rugalmas, mint például a felnőttképzés, ahol jobban, gyorsabban reagálnak a gazdasági igényekre.  Az ösztöndíjas képzés ezt is szorgalmazza, hiszen rámutat a hiányszakmákra. Régiónként 10-10 szakma támogatására van mód. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság döntött a 2011/2012-es tanévben támogatható hiány- és ösztöndíjas szakképesítésekről. Hiány-szakképesítés a közép-dunántúli régióban a hegesztő, ács-állványozó, kőműves, gépi forgácsoló, valamint az épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő szakma. A jogszabály szerint előírt minimálbér 20 százaléka mellett még 20 százalék illeti meg az ilyen szakmákat tanuló diákokat. Ösztöndíjas szakképesítés az előbbiekben felsoroltak mellett a szerszámkészítő, villanyszerelő, bútorasztalos, lótartó és -tenyésztő, továbbá a géplakatos szakma. Ezen szakmákat választó tanulók tanulmányi eredményeik alapján jogosultak az ösztöndíjra. S mint megtudtuk, a támogatás igazán jó motivációs tényező, ugyanis a diákok a korábbinál felkészültebbek, s eredményesebb vizsgákat tesznek,  azaz jobb szakemberekké is válnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!