Pillangópinty és más ritkaságok a díszmadár-kiállításon

A székesfehérvári díszmadártenyésztésről kevesen hinnék, de már négy évtizedes múltra tekint vissza. Nem véletlen, hogy a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete által minden évben megszervezett kiállításra és vásárra az ország minden részéből jönnek érdeklődők.

Házi Péter

A "röppenő drágakövek" éves seregszemléje szombaton kezdődött a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban (VOKE) és mint Körtélyesi Ferenctől, a fehérvári egyesület elnökétől megtudtuk, Debrecentől Szombathelyig, az ország minden részéből érkeztek kiállítók a rendezvényre.

- A jelenlegi 24 fős  tagságunk által tartott és tenyésztett madarak jelentős hányadát a színkanárik alkotják, de egzótás tenyésztőink szép számmal nevelnek Gould-amandinákat-, sirályka-, káka- és zebrapintyeket. Az egzótákon kívül számos papagájfélét is tartanak tagjaink. Nemcsak a sokak által ismert hullámos-, nimfa-, vagy rozellapapagájokkal fogalkozunk, hanem pennant-, törpe-, kecske- valamint kissándor papagáj is gazdagítja a palettát - mondta az egyesület elnöke, akitől azt is megtudtuk: csőszi illetőségű tagjuknak, Hufnágel Józsefnek például arapapagája is van, amit általában csak állatkertek képesek tartani. A szombaton kezdődött és vasárnap este 17 óráig tartó kiállításon a már említett kék-sárga arapapagájon túl az emberi hangot rendkívül jó minőségben utánzó jákópapagájjal is találkozhatunk, de a ritkán látható pillangópinty is „tiszteletét teszi” Székesfehérváron.

- A kiállításaink kedvelt színfoltja a gyermekeknek szóló rajzverseny, a legjobban sikerült rajz készítője egy igazi kis hullámos papagájt vihet haza, és a madár házát, a kalitkát is mi álljuk. A versenyt vasárnap tartjuk, a díjkiosztó délután lesz, ezt követi majd a tenyésztők legjobbjainak a díjazása is - tette hozzá a kiállítás főszervezője, aki kérdésünkre elmondta, a számítógép sajnos „mindent visz” mostanában, nagyon nehéz a fiatalok érdeklődését felkelteni a madarak iránt. Pedig az egyesület minden hónap első péntekén taggyűlést tart a VOKE-ban, ahová minden új érdeklődőt is várnak. A madarakkal ugyanis soha nem késő megismerkedni!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!