Több tízmilliós bírság: saját számlájára utaltatta, magáncélra használta a bevételt egy vállalkozó

Közép-Dunántúl - Szlovákiában gyártatta az ablakokat, saját számlájára utaltatta a pénzt az a vállalkozó, akire éppen e tetemes összeg irányította az adóellenőrök figyelmét.

Klecska Ernő

Egy nyílászárókkal foglalkozó társaság tulajdonosa visszaélve hatáskörével, a Kft. részére vevők által befizetett szolgáltatás ellenértékét saját bankszámlájára utaltatta és magáncélra fordította. A tetemes nagyságú összegre úgy derült fény, hogy a vizsgált magánszemély több pénzintézetnél is vezetett folyószámlát, és ezekre a számlákra csaknem 257 millió forint összegben utaltak, illetve fizettek be készpénzben különböző összegeket a részére. A magánszemélynél személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás és magánszemélyek különadója adónemekben ellenőriztek az elévülési időn belüli évekre vonatkozóan - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
 
Az ellenőrzés az  adózó egyik korábban alapított cégénél is kapcsolódó vizsgálatot indított.  A vállalkozásnál rendelkezésre álltak azok a bizonylatok, melyek szerint a magánszemélynek átutalt összegeket a pénztárban - mint bankszámláról készpénz felvétel  - bevételként tartották nyilván.  A magánszámlára csöpögtetett pénzeket az illető sajátjaként használta, a társaságot időközben felszámolták. A tulajdonosnak átutalt összegeket a társaság a zárómérlegében tagoknak kölcsönadott pénzként tartotta nyilván, bár kölcsönszerződés nem állt rendelkezésre.
- Az adózó egy másik cégénél is kapcsolódó vizsgálatot folytattunk le - erősítette meg a   NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága. - Mivel a vállalkozás képviseletére az unokahúg volt jogosult, így csak ő tudott számlát nyitni, azonban a bankszámlanyitásnál rögtön aláírt egy meghatalmazást, amivel a fenti magánszemély is jogosulttá vált a bankszámlái fölötti rendelkezésre. A társaság nyílászárókkal foglalkozott, Szlovákiában legyártatta a terméket, majd itthon beszerelte őket.  Az ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált személy magán-bankszámlájára a megrendelők a nyílászárók, valamint ezek beszerelésének ellenértékét fizették be. A számláira befizetett illetve utalt összegeket ezúttal is  sajátjaként kezelte, abból kiadásait fedezte (vásárlás, tankolás, hiteltörlesztés), készpénzként a bankszámlákról felvette.

  A magánszemély a vállalkozásai bevételét eltérítve jelentős mértékű bevételekhez jutott tehát, melyeket nem szerepeltetett adóbevallásaiban, azok után adófizetési kötelezettségeit nem teljesítette, így személyi jövedelemadó címén több, mint 92 millió forint, százalékos egészségügyi hozzájárulás címén több, mint 28 millió forint, magánszemélyek különadója címén majdnem 6 millió forint adókülönbözetet (adóhiányt) állapítottak meg. Ez után 63 millió forint adóbírság és 54 millió forint késedelmi pótlékot szabtak ki számára. Az állami adóhatóság mindezek után megtette a szükséges büntető feljelentést a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságra - tudta meg lapunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!