A Kossuth-nóta ereje

Gárdony - Most először rendezték meg a megyében a Kossuth Szövetség népdalköri találkozóját, amelyre több mint háromszáz fellépő érkezett. Az iskola megtelt dalosokkal.

S. Töttő Rita

A Kossuth Szövetség szervezésében a gárdonyi általános iskolában tartották szombaton délelőtt a tizenhetedik Kossuth Népdalköri Találkozót. A szövetségnek ugyan csak egyetlen dunántúli tagja van, a Besnyői Népdalkör, ám rajtuk kívül meghívott vendégként részt vett még az eseményen a dinnyési Iglice Népdalkör is. Tizennégy, javarészt alföldi énekes együttes jött el a találkozóra, akik szinte mindannyian 1848-as, s köztük számosan Kossuth-nótával készültek. Ez volt az első alkalom, hogy Fejér megyei település lehetett házigazdája az eseménynek, ezért a besnyőiek kitettek magukért: közel háromszázötven vendég érkezett hívásukra a népdalköri előadássorozatra, amely egyben egy fontos évenkénti baráti összejövetel is...

"Ezernyolcszáznegyvennyolcas évben / a Jó Isten letekint a földre, / letekint Magyarország közepébe, / mikor a katonák mennek a harctérre. / Magyarország körös-körül füstölög, / Kossuth Lajos ágyúja mennydörög, / maga fújja az Angyal a trombitát, / harcba hívja a Magyarhon fiát... " a többi közt ezt a Kossuth-nótát énekelte a dinnyési Iglice Népdalkör azon a szombati találkozón, amelyre a Kossuth Szövetség hívta meg őket, egyetlen olyan fellépőként, amely nem tagja a szervezetnek. A résztvevők 1848-as nótákból  merítettek a tizenhetedik alkalommal megrendezett népdalköri találkozón, amelyet minden esztendőben más településen tartanak meg. Idén a besnyőiek kerültek sorra, akik egyedüli dunántúli szövetségi tagként Gárdonyt választották az esemény helyszínéül.


- Azért jöttünk Gárdonyba, mert az a majd' háromszázötven ember, aki eljött erre a találkozóra, máshol nem fért volna el a környéken - mutat körbe a gárdonyi általános iskolában  Szuszán Jánosné, a besnyői népdalkör és a mostani találkozó vezetője, aki maga is épp abban a pillanatban jött le a színpadról. - Csodás dolog közönség előtt énekelni, de az sem elhanyagolható, hogy ezekkel az emberekkel egy évben csak egy alkalommal, ezen a találkozón jövünk össze, s ez nagyon nagy dolog nekünk.
- Az 1848-as nóták számunkra még újdonságnak számítanak, de nagyon jól éreztük magunkat - tette hozzá a 2005 óta működő Iglice Népdalkört menedzselő Bognár Istvánné, aki szerint megeshet, hogy csatlakoznak a szövetséghez. A találkozóra egyébként az ország számos pontjáról érkeztek dalosok: Monokról, Abaújszántóról, Kisújszállásról, Törökszentmiklósról és Pesterzsébetről is, akik a találkozót most is közös énekléssel zárták.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!