2011.10.09. 16:58
Újborünnep Adonyban
Adony - Miközben az országban drámai módon csökken a szőlőművelési területek aránya, Adonyban az elmúlt tíz év legjobb szüretén vannak túl a gazdák. Szombaton újborünnepet tartottak.
Létezik-e olyan gyalázat, hogy a szőlőterületek arányának csökkenésével a hazai borfogyasztás is hanyatlóban van? - kérdezzük a most megjelent statisztikáról az adonyi borrend Nagymesterét:
- Szerencsére én éppen ellenkező folyamatokról tudok beszámolni Adony esetében: itt nemhogy csökkenne, hanem nő a szőlőművelés alá fogott földek aránya. Az adonyi szőlőhegy több mint hat kilométeres szakaszán hetvenhat hektáron folyik szőlészkedés. A területen található mintegy ezerkétszáz pincében, illetve présházban pedig aktív borászkodás zajlik -mondja Králl István.
A borrend kancellárja, Paulusz Imre emlékeztet arra is, hogy egyre több fiatal vág bele a borászkodásba:
- Örömmel tapasztaljuk, hogy a fiúk és unokák közül többen őrzik az atyai örökséget, és ápolják a szőlészkedés és borkészítés hagyományát. Nagyon fontos, hogy legyen utánpótlás, felnőjön egy újabb generáció, amelyik számára fontos ez a hivatás, hiszen csak így marad életben és fejlődik egy adott borvidék - figyelmeztet a többszörös aranyérmes adonyi borász.
Bár az ötödik adonyi borünnepen már össze kellett húzni a kabátot, és az október megmutatta hűvösebb arcát, csak mosolygós gazdát láttunk a szombati újborünnepen és hálaadáson. Ez nem csoda, hiszen a vincellérek azt mondják: kiemelkedő évjáratnak ígérkezik a 2011-es.
- Amióta az eszemet tudom, én még nem láttam olyan szép szőlőt, mint az idei. Pedig nem most kezdtem a borászkodást: 1958-at írt a naptár, amikor édesapám először kihozott a szőlőbe - meséli a hetvennyolc éves Klein János, aki kiemelkedő munkásságának elismeréseként szombaton ünnepélyes keretek között vette át az adonyi borrend rangos vándordíját.
Ezerjó, olaszrizling, kékfrankos - mindegyik szőlőnek kedvezett a sok napsütés. Nagyon jók lesznek idén az adonyi borok!