Vidi-győzelem a Haladás ellen - Aczél Zoltán edzőt bilincsben vitték el (frissítve: a vád)

Székesfehérvár - Együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el Aczél Zoltán, a Haladás labdarúgócsapatának jelenlegi, a Siófok korábbi vezetőedzője, akit szerdán Székesfehérváron, a Videoton-Haladás Magyar Kupa-mérkőzés után vettek őrizetbe.

Matók János

Kötelességszegés és vesztegetés a vád az edző ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közleményben számolt be arról, hogy a szerdán Székesfehérváron előállított A. Zoltánnal szemben két rendbeli gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel.
A főügyészség csütörtöki közleményéből kiderült, hogy a Siófok korábbi edzője az őrizetbe vétele és a gyanúsításközlés ellen panaszt jelentett be, illetve vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.
"A megalapozott gyanú lényege szerint A. Zoltán, aki a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt, a Siófok labdarúgócsapatának edzőjeként elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést" - áll a közleményben. "A. Zoltán ekkor azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül az A. Zoltán és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor."
A főügyészség szerint a tréner "a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) bajnoki előtt elfogadta S. László és H. Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze. Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után S. Lászlótól és H. Gábortól átvette az ígért 4000 eurót."

Szerda este Székesfehérváron, a Videoton-Haladás Magyar Kupa-mérkőzést követően a vendégcsapat vezetőedzőjét, - a 2008 és 2010 között Erwin Koeman szövetségi kapitány mellett a válogatott másodedzőjeként dolgozott - Aczél Zoltánt állították elő, majd este Budapestre szállították, ahol csütörtökön délelőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda épületében hallgatták ki gyanúsítottként.

(MTI)

Aczél Zoltán részletes, de nem beismerő vallomást tett

Aczél Zoltán részletes, de nem beismerő vallomást tett

A fogadási csalási üggyel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt Aczél Zoltánt megbilincselve Budapestre szállították. A gyanúsított a csütörtöki kihallgatáson nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését.
A kihallgatás után Aczél ügyvédje az MTI-nek elmondta, hogy az ügyben korábban előállított Sütő László és Horváth Gábor is azt állította, Aczél Zoltánnak a Honvéd-Siófok Magyar Kupa- és a Zalaegerszeg-Siófok bajnoki mérkőzés előtt pénzt ajánlottak, és adtak is. A tréner együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el.

Aczél Zoltánt bilincsben szállították el a rendőrök

A www.haladas.hu tudósítója látta, hogy este háromnegyed kilenc előtt pár perccel a Haladás vesztes székesfehérvári Magyar Kupa mérkőzése után Aczél Zoltánt bilincsben szállították el a rendőrök.
Az edző a sajtótájékoztatón már nem jelent meg. Tóth Miklós, a  Haladás ügyvezetője elmondta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a bundaüggyel összefüggésben kívánja Aczélt meghallgatni.

Mint ismert, Aczél Zoltán a többi között a Siófok edzője is volt, s az akkori csapatából jelenleg három futballista, S. L., A. A. és H. G. már eljárás alatt van, több mérkőzés manipulálásának  gyanúja miatt. A Sóstói Stadionban, a mérkőzés előtt egyébként semmi jele nem mutatkozott a készülő akciónak, viszont a lefújás után, a létesítményt elhagyva már feltűntek a civil rendszámú, a tetejükön villogó, de akkor nem működő kék lámpával ellátott, a belső parkolóban látható Skodák.

A találkozón egyébként a Haladás védőjét, Guzmicsot a játékvezető kiállította, így a szombati visszavágón nem léphet pályára.

23.00

Székesfehérvárról hazafelé autózva a vasnepe.hu munkatársa telefonon elérte a Haladás buszán Vörös Csaba technikai vezetőt, aki a nyilatkozatsop miatt természetesen nem mondhatott érdemi dolgot, azonban kérdésünkre elmondta, hogy a csapat csütörtök reggel kienc órakor edz legközelebb, Székely Tibor, Jagodics Zoltán és Jakab Csaba irányításával. Vörös Csaba jelezte: a játékosokat nagyon megviselte, ami edzőjükkel történt.

- A nyilatkozatsop miatt én sem mondhatok semmit, annyit azért jeleznék, hogy jól ismerem Aczél Zolit, száz százalékig hiszek az ártatlanságában és abban is biztos vagyok, hogy hamarosan tisztázza magát - fogalmazott Balogh Gyula, a Haladás II. technikai vezetője.

21.30

Aczélt Zoltánt egy fehér rendőrségi Skodával Budapestre szállítják, ahol csütörtökön hallgatják majd ki.  A szombathelyi klub megtiltotta a játékosoknak a nyilatkozatot, a vezetők pedig csak azt követően kívánnak reagálni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kiadja közleményét az eset kapcsán.

21:10

Aczél Zoltán kihallgatása a Videoton stadionjában jelenleg is tart. A rendőrök és a nyomozók korábban a trénert - már bilincsben - az autójához kísérték, amelyet át is kutattak.

20:59

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a hírt megerősítette: "a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben szerdán történtek nyomozati lépések, melynek keretében Székesfehérváron a Magyar Kupa-mérkőzést követően történt előállítás, amelynek ugyanakkor nincs köze a találkozóhoz és a két résztvevő csapathoz. Nevet ugyanakkor nem említett.

Hozzátette, csak csütörtökön áll módjában bővebb tájékoztatást adni az előállítással kapcsolatban - írja a vasnepe.hu.

OLDALTÖRÉS: A Siófoknál háromszor próbáltak befolyást gyakorolni

A Siófoknál háromszor próbáltak befolyást gyakorolni

A Siófoknál háromszor próbáltak befolyást gyakorolni

A Siófoknál háromszor próbáltak befolyást gyakorolni

 Aczél Zoltán - aki 2008 és 2010 között a válogatott másodedzője volt Erwin Koeman szövetségi kapitány irányítása alatt - először a REAC-nál dolgozott vezetőedzőként az élvonalban, később 2008 decemberétől 2009 nyaráig a Siófok trénere volt. Ebben az időszakban - a Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye szerint - a Siófok három meccsének is megpróbálták befolyásolni az eredményét: a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntőt, a 2009. április 25-én rendezett Siófok-Kaposvár (2-5) és a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) NB I-es meccset próbálták "megvenni" a bűnszervezet tagjai.
    
A siófoki meccsekkel összefüggésben H. Gábor, S. László, és A. Attila labdarúgókat, továbbá K. Zsolt FIFA-licences játékosügynököt már korábban őrizetbe vették a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. A. Attila és S. László teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett, melynek alapján a három találkozóval kapcsolatban korábban az alábbi közleményt adta ki a Központi Nyomozó Főügyészség:
"A megalapozott gyanú lényege szerint K. Zsolt a Honvéd-Siófok mérkőzés előtt megkereste H. Gábort, a Siófok FC labdarúgóját, hogy még legalább kettő vagy több játékostársát szervezze be ahhoz, hogy ők – fejenként 3-3000 euró ellenében - működjenek közre abban, hogy a találkozót csapatuk legalább két góllal elveszítse.
H. Gábor ezt követően az ajánlatot közölte lakó- és csapattársával, S. Lászlóval, majd közösen felkeresték másik csapattársukat, A. Attilát is, hogy a manipulációban a fentiek szerint vegyen részt. Megbeszélésüknek megfelelően mindhárman elfogadták az ajánlatot.
K. Zsolt és elkövetői köre végül a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor. 
K. Zsolt a Siófok-Kaposvár bajnoki mérkőzés előtt megkereste S. Lászlót és H. Gábort, a Siófok FC labdarúgóját, hogy a korábbi megállapodásban foglaltak szerint – fejenként 3-3000 euró ellenében - működjenek közre abban, hogy a mérkőzést csapatuk legalább két góllal elveszítse.
H. Gábor és S. László ekkor megállapodtak K. Zsolttal, hogy benne vannak a mérkőzés befolyásolásában és a meccs előtt összesen 9000 eurót vettek át K. Zsolttól, amelyen A. Attilával osztoztak. 
A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született. 
K. Zsolt a ZTE-Siófok magyar bajnoki mérkőzés előtt megállapodott S. Lászlóval, H. Gáborral és rajtuk keresztül A. Attilával, hogy itt is fejenként 3-3000 euró ellenében működjenek közre abban, hogy a mérkőzésen a Siófok csapata ismét legalább két góllal kikapjon.
A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született, ezért a mérkőzést követően a három játékos összesen 10 000 eurót kapott.
K. Zsolt a megalapozott gyanú közlésével, illetve az őrizetbe vételével szemben panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését."
    
A. Attila - aki jelenleg a másodosztályú Kozármisleny játékosa, őt saját klubja Andruskó Attilaként azonosította - a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a "sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve" kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával is. Az egyezség szerint a labdarúgó eddig be nem azonosított játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét. Tehát A. Attilát két irányból is megkeresték e mérkőzés eredményének befolyásolása érdekében.
A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden felfüggesztette Sütő László - aki jelenleg a Vasas-Híd futballistája - játékjogát a büntetőeljárás jogerős befejezéséig. 

A bundaügy az MLSZ feljelentése nyomán indult. A NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változások miatt májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozást az NNI-vel szoros együttműködésben folytatja.

(MTI)

OLDALTÖRÉS: Kemény meccsen nyert a Vidi

 

 

 

Kemény meccsen nyert a Vidi

Videoton FC-Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)

Sóstói Stadion, 923 néző. Vezette: Berger József (Forgács, Medovarszki).

Videoton FC: Bozsovics - Brachi, Caneira, Vinícius, Hector - Gosztonyi (Evandro, 46. perc), Tóth (Alves, 67.), Vasziljevics (Sándor, 75.), Mitrovics, Walter Lee - Nikolics. Vezetőedző: Paulo Sousa.

Haladás: Rózsa - Schimmer, Guzmics, Nagy II. G., Tóth - Nagy I. G. (Devecseri, 86.), Búrány, Rajos, Horváth (Ugrai, 55.), Sipos - Oross (Sluka, 92.). Vezetőedző: Aczél Zoltán.

Sok szurkolónak jutott eszébe az MK tavalyi sorozata, amikor is 2010 őszén szintén ebben a párosításban léptek pályára a csapatok. Akkor a Vidi 3-0-ra győzött a Haladás ellen Sóstón, s azzal el is döntötte a lényegi kérdést, ráadásul Szombathelyen is győztesen hagyta el a pályát. Kezdés előtt az elhunyt olimpiai bajnok Menczel Ivánra emlékeztek, majd a Tóth Balázs személyében új csapatkapitányt avató Vidié volt az első támadás joga. A 4. percben Walter lövése kerülte el a kaput, ez volt az első helyzet, majd a következőnél Rózsa hárította Nikolics kísérletét. A 13. percben Hector hosszú cselsorozat után került gólhelyzetbe, ám lövése végül levágódott az egyik védőről.

A 22. percben aztán megtört a jég: Walter pazar labdáját Vasziljevics 8 méterről lőtte a léc alá, 1-0. Viszont a 33. percben meghűlt a vér a hazaiakban, miután egy Hali szöglet után Tóth álló helyzetből, 5 méterről a kapufára fejelte a labdát. Kapufára kapufa volt a Vidi válasza a 39. percben, Brachi 21 méteres szabadrúgásánál. Vége lett az első félidőnek, a piros-kékek teljesen megérdemelt vezetésével.

A szünet utáni folytatás már kiegyenlített játékot hozott, a Haladás szűkítette, lezárta a területet a hazaiak előtt, akik így kevesebb támadást vezettek. Az 59. percben emberhátrányba kerüt a Haladás, miután Guzmicsot durva szabálytalanság miatt Berger kiállította. Ez viszont bő 10 percig nem, csak azt követően érvényesült a játékban. A 75. percben Rózsa két bravúrja kellett, hogy megóvja kapuját a góltól. Az eredmény már nem változott, a meccs végén még egy kis tömegjelenet színesítette a produkciót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!