Füst nélkül megy a buli?

Fejér megye - A dohányzási tilalom a zsúfoltabb szórakozóhelyeken jelenti a legnagyobb gondot az üzemeltetőnek. A diszkók pedig ilyenek. Még tart a türelmi idő, a tapasztalatok vegyesek.

Tihanyi Tamás

Alig múlott egy éve, hogy három lány meghalt egy fővárosi szórakozóhelyen. Ezek után a tűzoltóságok az országban csaknem háromezer  szórakozóhelyet ellenőriztek, közülük 27-et bezártak. A megyében - bezárás miatt - nem kellett intézkedni. A klubtulajdonosoknak azonban idén is van miért aggódniuk, hiszen a nemdohányzók érdekében hozott törvény miatt tetemes bírságra számíthatnak, ha nem tartják be a rendelkezéseket.
 Ezek sorában az első, hogy biztosítaniuk kell a dohányosok számára egy nyílt területet, a szórakozóhelyen pedig jól láthatóan fel kell tüntetniük a tiltás tényét. Amennyiben a tulajdonos mindent megtesz a füstmentesség érdekében, elkerülheti a bírságot akkor is, ha dohányzáson kapnak valakit a táncparkett közepén. Ellenkező esetben a tulaj büntetése 2,5 millió forintra rúghat, a tetten ért magánember bírsága  50 ezer forint is lehet.
Március végéig türelmi idő van,  nem büntetnek. De  azért szombaton éjjel  körülnéztünk: ki, mennyire veszi komolyan a törvényt. A kép  vegyes: van, ahol láttunk figyelmeztető feliratot,  és kijelölték  azt a területet, ahol rá lehet gyújtani, máshol  még bőven akadt füst a levegőben. A megyei tulajdonosok meghatározó véleménye az, hogy mivel nekik komolyan meg kell küzdeniük a vendégekért, csak újabb nehézséget jelent  a korlátozás. De a többség megpróbálja sikerrel venni az újabb akadályt is.      

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!