"Végre nem büdösek a ruháim!" Tényleg füstmentes a buli

Székesfehérvár - Nemrégiben a törvényi tiltás ellenére szinte vágni lehetett a füstöt több éjszakai mulatóhelyen, ám úgy tűnik, mára elfogadták, és be is tartják a vendégek: dohányozni csak nyílt téren, a kijelölt helyen szabad.

Lovász Lilla

A nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsejei életbe lépése után nemrég megkezdték az ellenőrzéseket a hatóságok a szórakozóhelyeken. Bár  a tiltás ellenére  januárban még javában füstölt a zenés-táncos klubok közönsége, február végére egészen más lett a helyzet. A dohányosok megszokták a szabadtéri cigarettázást, odabent pedig mélyeket is lehetett már lélegezni az elmúlt hétvégén anélkül, hogy füsttel szívtuk volna tele a tüdőnket.
- Bár a párommal együtt sokat dohányzunk, mindketten örülünk a szabályozásnak. Régen egy buliban akár két csomag cigi is elfogyott, ám most  csak ritkán járunk ki a kijelölt dohányzóhelyre, hogy egy-egy szálat elszívjunk. Én jóval kevesebbet költök így cigarettára, mint korábban, és jobban is érzem magam másnap, úgy, hogy nem juttatok annyi nikotint a szervezetembe - mondja Farkas Attila, akit a lovasberényi diszkó udvarán csípünk el, miközben éppen elnyom egy csikket. Hozzáteszi, az is igaz, hogy ettől még nem tervezi a dohányzásról való leszokást, bár elismeri, akinek ez a szándéka, a törvény talán segíthet.
Egy fehérvári szórakozóhely vezetőjétől, Bertók Ferenctől megtudjuk, ők nyomban január 1-jén kihelyezték a figyelmeztető táblákat, feliratokat a falakra, a közönség pedig igen gyorsan hozzá is szokott az új rendhez.
- A mi vendégeink túlnyomó többsége a közép- és főiskolások közül kerül ki: ők minden probléma nélkül megértették, sőt, úgy vélem, jó szándékkal fogadták az új törvényt. Sosem hallottam még tőlük kifogást, hogy nem gyújhatnak rá a zsúfolt tánctéren - mondja  Bertók, s hozzáteszi,  ő maga sem bánja, hogy füstmentes lett az általa vezetett szórakozóhely.
- Végre nem büdösek a ruháim, amikor hazamegyek, ennek pedig a családom kimondottan örül. Ráadásul semmiféle visszaesést nem tapasztaltam a vendégek számában, mióta életbe lépett az új szabályozás. Úgy vélem, a klubok üzemeltetőit így nem érinti a változás; ha csak nem pozitívan, hiszen aki eddig a sűrű füst miatt nem járt diszkóba, talán így bátrabban jön ezután - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!