Kiemelkedő alkotás: a lektorátus javasolja a Wekerle-emlékmű támogatását

Mór - Augusztus 26-án felavatták Nagy Benedek Wekerle Sándorról készült monumentális szobrát. A Wekerle-emlékbizottság a napokban hivatalosan is kézhez kapta a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakmai zsűrijének véleményét.

Gábor Gina

A legjelesebb magyar művészeti szakemberekből álló zsűri méltatta  Nagy Benedek alkotását. Mihály Gábor és Rieger Tibor szobrászművészek és Prokai Gábor, a lektorátus osztályvezetője kiemelkedő jelentőségűnek értékelte az alkotást. A szakvélemény tele van őszinte elismeréssel, egyebek között ez áll benne: "A megújult Erzsébet téren, Wekerle Sándor szülőházának közelségében, az elmúlt évtizedek egyik legmonumentálisabb bronz emlékműve született meg. A térbe illesztés átgondolt, a szobor térszervező ereje meggyőzően rendezi, uralja környezetét, attraktivitása távolról erőteljesen szívó hatású, közvetlen közelében pedig lenyűgöző erejű." Összegzésképpen a neves szakemberek így fogalmaznak a szobrászi megoldásokkal kapcsolatban: "Az összhatásában impozáns megjelenés a részletekben is kvalitásos szakmai hitelességgel párosul."
A dokumentumban az is szerepel, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus  a mű kvalitására tekintettel  a szobor eszmei értékét 50 millió forintban állapította meg. A szakvélemény arra is kitér: Mór önkormányzata a Wekerle Sándor-emlékmű megvalósításának támogatására pályázik a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál. A lektorátus pedig javasolja az emlékmű támogatását az állami köztéri szobrok pályázatán.

A szobor avatásáról szóló cikk ide kattintva olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!