Csákvár

2010.04.06. 09:33

Új intézményvezető a csákvári szociális otthonban

Tősgyökeres csákvári került az önkormányzati idősek otthona élére. A község képviselő-testülete március 30-i zárt ülésén választotta meg intézményvezetőnek Knausz Imrét. Megkérdeztük indíttatásáról, és intézményvezetői elképzeléseiről.

Katonáné Venguszt Beatrix

- Bizonyára örült a családja, hogy sikeres volt a pályázat.

- Természetesen nagy volt az öröm. A döntő napon már nagyon vártak itthon. Két lányom, a négyéves Virág, és a hatéves Réka éppúgy gratulált, mint a feleségem, Leila. Neki egyébként is külön köszönettel tartozom, hiszen minden elképzelésemben támogatott.

- Az eddig betöltött munkaköre mennyiben kapcsolódott az idősekhez?

- Nagyon sok kapcsolatom volt és van az idős korosztállyal. Tizenhét éve dolgozok a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Gyógyintézetében a tüdőosztályon. Itt az ellátottak hetven százaléka az idős generációhoz tartozik. Nemcsak az egészségügyi problémáikkal találkoztam, hanem a magánéleti gondjaikkal is: az elhagyatottsággal, az elmagányosodással. Számomra az lesz a változás, hogy eddig elsősorban a testi problémáikat kellett kezelnem, most pedig a lelki problémák kerülnek előtérbe, és ezekre kell gyógyírt találnom. De a magánéletemben is szoros kapcsolatot ápolok idősekkel. Nagyon érdekel a szőlészet-borászat, ha csak tehetem, a nemrég örökölt szőlőben tevékenykedek. Itt sokszor megvitatjuk az élet nagy dolgait az ott tevékenykedő idős emberekkel. Szeretek velük beszélgetni, érdemes meghallgatni azokat, akiknek nagy élettapasztalat áll a háta mögött.

- Milyen szakmai programot vázolt fel a pályázatában?

- A pályázatom sokrétű, hiszen az idősek otthona bentlakásos és nappali ellátási szolgáltatása mellett a házi segítségnyújtás, valamint a társulási formában működő Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is az intézményhez tartozik. Első dolgom mindegyik tekintetében a dokumentáció áttekintése lesz. Igyekszem tájékozódni az ellenőrzések által támasztott elvárásokról. Vannak kisebb-nagyobb programelképzeléseim is, amelyeket meg szeretnék valósítani. Terveim között szerepel például egy hobbikert létesítése az idősek számára: semmibe sem kerül a megvalósítása, és megfelelő napi kikapcsolódást jelent azoknak, akik szeretnek kertészkedni. Az óvodás, iskolás és zeneiskolás gyermekeket szeretném meghívni rendszeresen szerepelni. Felveszem a kapcsolatot a helyi nyugdíjas klubbal is, közös programokat, és szorosabb együttműködést tervezek velük. Remélem, partnerre találok bennük. Havonta legalább egyszer bibliaórákat szeretnék szervezni, ahol egy-egy felekezet lelkésze a bibliából fel olvasott részletről beszélne. A célom az, hogy az ellátottak közül lehetőség szerint mindenki megőrizze a szellemi frissességét. Ezek a programok a nappali ellátásban résztvevők számára is vonzóak lehetnek. A Családsegítőben természetesen más programokra gondoltam. A legsarkalatosabb probléma a pszichológus hiánya. Már fel is vettem a kapcsolatot egy ilyen szakemberrel, és kutatom a lehetőséget, hogy költségvetési szempontból hogyan lehetne a legkedvezőbben kialakítani a heti egy-két órás rendelést.

- Mire számít az új környezetben az emberi kapcsolatok terén?

- Az idősek és a segítségre szorulók támogatása mindig is központi gondolata volt a személyes értékrendemnek. Remélem, hamar megkedvelnek. A munkahelyi kollektívát javarészt ismerem, és úgy gondolom, e téren sem lesznek problémáim a váltás során. Nyilván másként közelítek a témához, mint az, aki egy évtizede ott dolgozik, de a két nézőpont kiegészíti egymást. A képviselő-testületnek, pedig köszönöm a bizalmat, és kérem jobbító szándékú gondolataim további támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!