Digitália

2024.06.20. 06:00

Az Nvidia a világ legértékesebb vállalata: megelőzi az Apple-t, a Microsoftot és a Google-t

A mesterséges intelligencia „őrület” a világgazdaság tetejére röpítette azt a céget, amit pár éve még egyszerűen csak egy jó videókártya-gyártónak hihettünk. De a mesterséges intelligencia működtetéséhez elsősorban videókártya kell, s az egyedül alkalmas kártyát jószerével csak az Nvidia gyártja. Ennyi.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Az Nvidia kedden lett a világ legértékesebb vállalata, 3,34 billió dolláros piaci kapitalizációjával megelőzte a Microsoftot és az Apple-t. A globális mesterségesintelligencia-őrület és a mesterséges intelligencia processzorok iránti növekvő kereslet hatására az Nvidia a világpiac legtöbbre értékelt cége lett.

A CompaniesMarketCap alábbi táblázata mutatja a világ legnagyobb vállalatait:

Forrás: CompaniesMarketCap

Van mit nézni a táblázaton: az egyetlen olajcég a hatodik helyre szorult, a befektetőkiráy Berkshire Hathaway a kilencedik, az Eli Lilly egyetlen gyógyszeripari vállalatként éppen hogy befért tizediknek a listába – a világ többi gigásza pedig mind-mind IT-cég.

Mint megírtuk, s már akkor az égbe menesztettük: már néhány hónapja 2,2 billió dollár körül volt az Nvidia piaci kapitalizációja, a vállalat felzárkózott a Microsoft és az Apple mögé, megelőzve a Saudi Aramco-t, meg az Amazont. Ezután az Nvidia bejelentette 2024 első negyedéves pénzügyi eredményeit, 26.044 milliárd dolláros bevételről és 14.881 milliárd dolláros nettó bevételről. A második negyedévben 28 milliárd dollár bevételre számítanak.

Az Nvidia társalapítója és vezérigazgatója, Jensen Huang bemutatta a vállalat következő generációs Blackwell hardverét, amely tovább növelte a piaci lelkesedést. Az Nvidia részvényei csak 2024-ben több mint 160%-ot erősödtek, ami 2 billió dollárral növelte piaci kapitalizációját: így lett június 18-án a világ legértékesebb vállalata.

Elképesztő növekedését az AI és HPC processzorai, különösen az Nvidia H100 és az Nvidia H200 iránti növekvő kereslet táplálja. A vállalatnak ráadásul még idén piacra kerül a Blackwell B200 termékcsaládja. A Blackwell-lel az Nvidia nem csak processzorokat és szervereket, hanem lényegében teljes adatközpontokat kínál majd, ami valószínűleg még tovább növeli bevételeit.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a legsikeresebb technológiai cégek piaci kapitalizációja átlépheti a 4 billió dolláros határt, ami már valóban lenyűgöző szint.

Úgy tűnik, az Nvidia, a Microsoft és az Apple is 4 billió dolláros vállalat lesz, s mindhárman remek helyzetben vannak ahhoz, hogy alaposan kihasználják a mesterséges intelligencia hájpot, bár más-más módon teszik azt.

Úgy gondoljuk, hogy a következő évben a 4 billió dolláros technológiai piaci kapitalizációért folytatott versenyben az Nvidia az Apple és a Microsoft között lesz az első helyen – írja Daniel Ives, a Wedbush Securities elemzője a  Bloomberg jelentésében. Elon Musk pedig az X/Twitteren arról posztolt, hogy 300 000 Blackwell B200 GPU-t szeretne vásárolni, amint azok elérhetővé válnak.

Nem lesz egyedül a vásárlásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!