Digitália

2024.06.18. 06:00

Egy mesterséges intelligencia robot parlamenti képviselő akar lenni

Hiszünk AI Steve-nek? Mert ő biztosan bízik a választópolgárokban.

MW

Borítóképünkön AI Steve

Forrás: AI Steve co.uk

A mesterséges intelligencia manapság nem csak munkahelyeket számol fel, képeket generál, online társalog, szoftvereket ír: egy AI Steve nevű MI elsőként be akar jutni a brit parlamentbe.

Ai Steve egyébként csak a briteknek első, a világon már csak második: mint 2022. októberében megírtuk, a dániai választásokon indult (és nem jutott be) a mesterséges intelligenciával működő Dán Szintetikus Párt, melynek nyilvános arca egy bizonyos Leader Lars (Lars Vezér) nevű chatbot volt. A szintetikusok programját a dán szélsőséges pártok 1970 óta folytatott politikájának megfelelően alakították ki, s a dánok azon 20 százalékának értékeit volt hivatott képviselni, akik nem szoktak részt venni a választásokon.

Most a brit szavazóknak módjukban áll szavazni AI Steve-re, ami tulajdonképpen egy élő személy, Steve Endacott vállalkozó digitális avatarja. AI Steve idén ténylegesen részt vesz a szavazáson, függetlenként indul, és honlapján lehetőséget nyújt az érdeklődő szavazóknak, hogy egy generatív mesterségesintelligencia-portálon keresztül csevegjenek vele, valamint akár szakpolitikai javaslatokat nyújtsanak be neki, amelyek aztán be is kerülhetnek a robot politikai programjába.

Probléma, hogy AI Steve fizikailag nem tud részt venni a politizálásban, nem bír elmenni mondjuk gyűlésekre, tüntetésekre, találkozókra – mivel ő egy számítógépes program. Tehát az említett Endacott úr, akire az avatar épül, fog résztvenni ezeken AI Steve helyett. AI Steve a honlapján el is ismeri, hogy „Steve Endacott sussexi vállalkozónak sok politikai kezdeményezése van”, és „fizikailag” részt vesz a parlamentben a mesterséges intelligencia által alkotott politika mentén.

AI Steve-t a Neural Voice nevű cég tervezte, amelynek a Wired  szerint kevéssé meglepő módon éppen Endacott az elnöke. Endacott azt reméli, hogy digitális avatárja jól összegyűjti és elemzi a potenciális választók által beküldött információkat.

A mesterséges intelligencia majd leiratokat készít a javaslatokról, amelyeket adatbázisba gyűjt, integrál, és politikai véleményeket formál belőlük. Mindeközben Endacott arra számít, hogy saját, személyes véleménye, sőt, akár politikai preferenciái eltérhetnek AI Steve-étől, de ő elkötelezetten a mesterséges intelligencia által meghatározott preferenciák szerint fog szavazni a parlamentben.

Úgy tűnik, Endacott sok tekintetben hasonló játékot játszik, mint azok a politikusok, akik így vagy úgy, de a mesterséges intelligencia révén hívták fel magukra választóik figyelmét. Kritikusaik szerint számukra a mesterséges intelligencia nem más, mint valami fényes csecsebecse, ami egy kampánywebhelyre hívja fel a figyelmet. Pedig Endacott lényegesen messzebbre megy elődeinél a technológia használatában, amikor azt ígéri, tényleg a szoftverre és nem rá kell szavaznia a választóknak.

Ha AI Steve-et beválasztják a brit parlamentbe, Endacottnak bizonyos mértékig továbbra is ki kell egészítenie majd a fizikai valóságban doppelgangerét, de egyelőre nagyon ködös, hogy ez a fura hatalommegosztás a jövőben hogyan is fog megvalósulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!