Digitália

12 órája

Esnek a Tesla bevételei, év végére Musk inkább humanoid robotokat állít munkába a gyáraiban

Elon Musk Tesla-vezér bejelentette az X-en, hogy Optimus nevű humanoid robotjait először az elektromos autó gyáraiban fogja használni.

MW

Forrás: Tesla

A bejelentés azért volt, mert a technológiai milliárdos a Tesla költségeinek visszafogására kényszerül az autói iránti kereslet csökkenése miatt. Kedden a vállalat arról számolt be, hogy a nyereség csaknem felére esett a június végéig tartó három hónapban, 2,7 milliárd dollárról kevesebb mint 1,5 milliárd dollárra ment le az eladások visszaesése miatt.

A Teslának jövőre már valóban munkaképes humanoid robotjai lesznek , amelyeket „kis mennyiségben gyártanak a Tesla belső használatára, 2026-ban pedig már remélhetőleg nagy mennyiségben más cégek számára” – közölte Musk.

Az említett Optimus robot egyébként körülbelül 1,7 méter magas és 56 kilogramm súlyú; Musk fogalmazása szerint „unalmas, ismétlődő és veszélyes” munkák elvégzésére tervezték. Neve utalás Optimus Prime-ra, az Autobotok vezetőjére a Transformersben.

„Összességében a vállalati szintű költségcsökkentésre összpontosítunk” – közölte a Tesla kedden a befektetőknek szóló közleményében. Az autógyártó bevételei 7 százalékkal csökkentek a negyedévben az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy számos árcsökkentést és más ösztönzőket vetettek be az ügyfelek megtartására.

A Tesla részvényei csaknem 8 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben.

Musk vállalkozásai az elektromos járművek iránti kereslet lassulására reagálva egyre inkább az olyan technológiákra összpontosítanak, mint a mesterséges intelligencia, az autonóm vezetés és a robotgyártás.

A Tesla vezére korábban azt mondta, hogy az Optimus robotot várhatóan ez év végén bevetik a Tesla gyáraiban.

Más cégek, köztük a Honda és a Boston Dynamics is fejlesztik saját humanoid robotjaikat.

Az Optimus robotok darabja mintegy húszezer dollár, de jelentős létszámcsökkentést tehet lehetővé.

Elon Musk, híres arról, hogy rendkívül ambiciózus terveket hirdet meg, amelyek időnként megvalósulnak, máskor meg nem. 2019-ben például azt mondta, „nagyon biztos” abban, hogy a következő évben a Tesla önvezető taxikat fog üzemeltetni. 2024 elején a dolog ott tartott, hogy Musk ismét bejelentette, a régóta várt robotaxit augusztus 8-án mutatják be, de a hírek szerint ez a bemutató is elmarad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!