Digitália

2 órája

Idegen űrhajókra emlékeztető, izzó gömböket fotóztak a Nemzetközi Űrállomáson

A jelenséget Dél-Afrika partjainál rögzítették fényképezőgéppel.

MW

Forrás: NASA

Fotó: Matthew Dominick

A NASA egyik űrhajósa fotózta a Föld felső légkörét megvilágító izzó elemeket. Bár a borítóképünkön látható felvétel alapján joggal úgy tűnhet, egy idegen invázió hajója veszélyezteti bolygónkat, a kék gömbök valójában a népiesen vörös lidércként ismert optikai jelenség eredményei.

A vörös lidérc (ködfénykisülés) az úgynevezett magaslégköri fényjelenségek vagy rövid életű felvillanások közé tartozó fényjelenség. Az 1989-ben felfedezett lidércek kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. Színe után nevezik vörösnek, a lidérc elnevezés pedig népi hiedelmekből ered.

A viharfelhők felett mintegy 40–50 km-es magasságban keletkeznek és kiterjedésük felfelé elérheti az 50 km-t, horizontálisan pedig a 40–60 km-t. A kisülés alakja néha oszlopszerű, de előfordulnak fa vagy medúza alakú formák is.

Szabad szemmel szinte megfigyelhetetlenek, mivel a felvillanás általában csak néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem képes feldolgozni. A másik nehézség a megfigyelésnél az, hogy rá kell látni a viharfelhők tetejére, ami általában több száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelő számára. Közvetlen megfigyelésük csak sötétben lehetséges.

A borítónkon látható fényképet Matthew Dominick űrhajós készítette a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) június 3-án. Több, egymás után sorakozó világító gömböt rögzített. A kék gömböket Dél-Afrika partjainál zivatarok sora táplálta, átmeneti fényes eseményeket vagy energiakitöréseket idézve elő, amelyek a villámláskor a viharok felett jelennek meg.

Az űrhajónak tűnő gömbökön kívül élénkvörös villanások is láthatóak a fényképen. A villanások magasan a felhők felett jelennek meg a mezoszférában, a légkör harmadik rétegében, amely közvetlenül a sztratoszféra felett van.

Mindez ritka bepillantást enged a villámcsapásokba, amelyeket ritkán lehet megörökíteni a Földről. Bár zivatarokhoz kötődik, a vörös lidérc nem esőfelhőkben fordul elő. Akár még 80 kilométer magasságban is megjelennek az égen az EarthSky szerint.

Dominick, a NASA űrhajósa az ISS fedélzetén az űrről készített gyönyörű felvételeinek megosztásával ismert fotós lett. Március 3-án indult az ISS-re a Crew-8 küldetés parancsnokaként, és azóta lenyűgöző képeket készít az űrállomásról, amelyet online is megoszt.

Az ISS űrhajósai általában a kupolából (az obszervatóriumi modulból) vagy az ISS más ablakaiból készítik az ilyen fényképeket Nikon D6 és D5 tükörreflexes fényképezőgépekkel. A NASA az űrállomáson kívülre szerelt kamerákat is használ számos adat rögzítésére.

A vörös lidércek miatt a NASA a témát kedvelő, fotózó civileket kéri, a légköri jelenségről készült fotóikat küldjék be a Spritacularba, hogy a tudósok kutatási célokra használhassák fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!