Digitália

2 órája

A NASA vissza akarja hozni a Földre a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósokat

Hírek szerint a SpaceX Dragon űrszondája kénytelen lesz négy űrhajós helyett kettővel indulni, hogy helyet adjon a visszatérni képtelen Starliner űrhajó legénységének.

MW

Képünkön a Starliner

Forrás: NASA

Már két hónap telt el azóta, hogy a Boeing Starliner űrszondája megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az első személyzetes tesztrepülésére. Az űrhajósok az űrszonda meghibásodásai miatt a tervezett nyolc nap helyett már két hónapja a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodnak.

Mint mi is beszámoltunk róla, a számos műszaki hiba ellenére, amelyek késleltetik a Starliner visszatérését a Földre, a NASA rendületlenül azt állítja, a jármű képes visszavinni a legénységet. A legújabb hírek azonban azt sugallják, hogy valójában alternatívákat keresnek a két űrhajós biztonságos hazahozatalára.

Úgy tűnik, a NASA illetékesei azt fontolgatják, elhalasztják a SpaceX Crew 9 küldetésének indítását augusztus 18-ról szeptember 24-re, és négy helyett két űrhajós lesz csak a Crew Dragon fedélzetén, hogy a Starliner legénysége ezen a járműn visszajuthasson a Földre – írja a az Ars Technica. Ez a Starliner első, az ISS-hez vezető útjának súlyos kudarcát jelentené: megerősítené, hogy bár a NASA megpróbálja kisebbíteni az űrszonda hibáit, az nem tudja visszaszállítani a legénységet a Földre.

A Starliner CST-100 űrszonda június 5-én indult a United Launch Alliance Atlas V rakétájának tetején, Butch Wilmore és Sunni Williams NASA űrhajósokkal. Az ISS megközelítése során az űrszonda öt tolómotorja meghibásodott, és öt héliumszivárgást észleltek. Az eredeti tervek szerint mindössze nyolc napos küldetés azóta is tart, mert tesztelik a problémás űrjárművet.

A két hónapos késedelem ellenére a NASA és a Boeing többször is azt állította, hogy a jármű bármelyik pillanatban képes visszahozni a legénységet. Ehhez képest a jelek szerint Wilmore és Williams űrhajósok a SpaceX Dragon űrszondáján fognak hazautazni.

A NASA tisztviselői a július 10-i sajtótájékoztatón azt mondták, a Starliner leszáll az ISS-ről a Crew 9 augusztusi küldetése előtt. „Jelenleg semmi okot nem látunk arra, hogy ez ne így legyen.” – mondta akkor Steve Stich, a NASA Commercial Crew Program vezetője.

A NASA azt remélte, hogy július végére visszaküldi a Starliner legénységét. Ez a határidő lejárt, és a most állítólag azt fontolgatják, hogy elhalasztják a Crew 9 kilövését.

A NASA SpaceX Crew 9 küldetésén három NASA űrhajós és egy Roscosmos űrhajós venne részt: ők a tervek szerint hat hónapig tartózkodnának az ISS fedélzetén. Az Ars Technica forrásai szerint azonban valószínűbb, hogy a fennrekedt két űrhajós repül majd vissza egy SpaceX Dragon űrszondán a bizonytalan működésű Starliner helyett.

Ez az egész Starliner-ügy komoly csapást jelent a NASA-nak és kereskedelmi partnerének, a Boeingnek, tovább csökkentve a késések és meghibásodások miatt amúgy is fogyatkozó bizalmat a neves repülőgép repülőgép-, rakéta- és műholdgyártó iránt.

A SpaceX eddig nyolc legénységi küldetést indított az ISS-re, és most a kilencedik legénységi missziójára készül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!