Digitália

3 órája

Itt a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő humanoid robotja – nézze meg a videót!

Tud beszélni, tanulni, gyárakban fog dolgozni, nehéz fizikai munkát végez, de rövidesen kétlábú, beszélő inas is lehet belőle az otthonainkban.

MW

Gondolkodom, tehát gyártanak - Figure 02

Forrás: Figure AI

A Figure AI robotikai cég bejelentette a világ első kereskedelmi forgalomba kerülő autonóm humanoid robotját, a Figure 02-t. A kaliforniai székhelyű vállalat eleinte gyártósorokra szánja a robotot, de a közeljövőben kétlábú inast is ígér az otthonainkba.

Azt mondják, hogy például az Egyesült Államokban 10 millió betöltetlen állás van, ebből 7 millió a raktározás, a szállítás és a kiskereskedelem területén. Már csak 6 millió ember tölti be ezeket a pozíciókat – és a lemorzsolódási arány továbbra is nagyon magas –, elfogynak az alkalmazottak.

A céget azért is hozták létre, hogy humanoid robotokkal pótolja az álláshiányt.

Miért kell emberi formát adni a robotoknak? A gyártó szerint ennek az az oka, hogy világunkat az emberi méretek és funkciók szerint alakították ki. Ha a robotok humanoidok, és úgy mozognak, mint az emberek, akkor tudnak működni olyan emberek számára kialakított környezetekben, mint például ajtók nyitása, lépcsőn járás.

A Figure 02 mesterséges intelligenciával felvértezett, autonóm humanoid robot. Magassága 1,7 méter, maximális hasznos teherbírása 20 kg, súlya 70 kg, működési ideje 5 óra, maximális sebessége 1,2 méter másodpercenként, elektromos árammal működik. Az alábbi videón látható.

A Figure céget 2022-ben alapította Brett Adcock vállalkozó azzal a céllal, hogy „kereskedelmileg életképes, általános célú humanoid robotot” dobjon piacra.

Az új 02-es változatot beépített mikrofonokkal és hangszórókkal szerelték, hogy beszélni tudjon az emberekkel – sőt, hogy „csevegjen”. Ez akár azt is jelentheti, hogy a 02-es robotok jó barátainkká válhatnak, akikkel megoszthatjuk bajainkat, elmesélhetjük életünk történetét, s viccelődhetünk velük? Lehetséges, de nem ezért, hanem nehéz, bonyolult, fizikai munkára készültek.

Figure 02 úgynevezett látásnyelvi modellt (vision language model) is kapott, ami lehetővé teszi számára, hogy megértse, amit a kamerája lencséjével lát, és döntéseket hozzon, mit kell tennie, ha valamilyen új helyzetbe kerül.

Ami a kamerákat illeti, hat RGB kamerája van, amik a mesterséges intelligencia által vezérelt látórendszerébe táplálják a fizikai világ képét, hogy jelen időben feldolgozza, mit lát. A robot az elődjéhez képest háromszoros számítási teljesítménynövekedést tudhat magáénak, ami „lehetővé teszi a valós feladatok teljesen autonóm végrehajtását”.

Itt-ott szövetborítás fedi a szerkezetét, de alapvetően a videón látható hideg fegyverszürkébe csomagolták. Vállízülete 50 Nm nyomatékra képes 148 fokos mozgási tartománnyal, térde 150 Nm-re és 135 fokra, csípője pedig 150 Nm-re 195 fokban. Közel emberi szintű robotkezeket adtak neki, lehetővé teszi az „emberihez hasonló feladatok széles skálájának elvégzését”.

Elődje, a Figure 01 már dolgozik a BMW spartanburgi gyárában, Dél-Karolinában. Figure 02 az elmúlt hetekben a gyárban „sikeresen dolgozott fémlemez alkatrészek elhelyezésén, meghatározott rögzítéseken, amelyeket azután a váz részeként szerelnek össze", valamint mesterséges intelligencia adatgyűjtésen és helyi oktatáson is részt vett.

„A Figure célja olyan robotok létrehozása, amelyek nemcsak a termelékenységet és a hatékonyságot növelik, hanem az emberek életminőségét is javítják” – áll a cég sajtónyilatkozatában. „A Figure 02 fejlett képességei egy lépéssel közelebb viszik a vállalatot ennek az elképzelésnek a megvalósításához.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!