Digitália

14 órája

Ijesztő? A világon először robotfogorvos tömi be a fogat

Rémálom vagy technológiai csúcsteljesítmény? Talán ez, talán az, de a fogorvosi szakma szempontjából valószínűleg történelmi fordulat: mesterséges intelligencia által vezérelt autonóm robot először hajtott végre fogászati beavatkozást emberen. Körülbelül nyolcszor gyorsabban, mint egy fogorvos.

MW

Forrás: Perceptive

A bostoni Perceptive által fejlesztett rendszer 3D szkennert használ, amely optikai koherencia tomográfiás (OCT) eljárással részletes 3D modellt készít a szájról, beleértve a fogakat, ínyeket és még a fogfelszín alatti idegeket is. Íme egy példa:

Nincs káros röntgensugárzás, mivel az OCT csak fénysugarakat használ térfogati modelljei felépítéséhez, amelyek rendkívül nagy felbontásban készülnek.

Ezen a ponton az (emberi) fogorvos és a páciens megbeszélheti, hogy mi következik… De miután meghozzák a döntéseket, a robotfogorvos teljesen veszi át az irányítást. Megtervezi a műveletet, aztán vidáman nekilát és hipp-hopp, megcsinálja.

A robot specialitása: fog előkészítése fogkorona behelyezésére. A gyártó szerint ez általában kétórás eljárás, amelyet a fogorvosok többnyire két alkalomra osztanak. A robotfogorvos 15 percen belül elvégzi az egészet. Az alábbi videó részlet a világ első fogászati kezeléséből a teljesen automatizált robotfogorvossal – olyan, mintha egy CNC-gépet látnánk munka közben:

A cég állítja, hogy a gép rendkívül biztonságosan tud dolgozni szűk helyeken is, ahová emberi fogorvos keze csak nehezen férhet.

„Ez az orvosi áttörés növeli a fogászati eljárások pontosságát és hatékonyságát, és demokratizálja a jobb fogászati ellátáshoz való hozzáférést.” – mondja Dr. Chris Ciriello, a Perceptive vezérigazgatója és alapítója

„A Perceptive mesterséges intelligencia által vezérelt robotrendszere átalakítja a fogászatot” – teszi hozzá Karim Zaklama fogorvos, a Perceptive klinikai tanácsadó testületének tagja. „A betegek értékelni fogják a kényelmi javulásokat. A fejlett képalkotó képességek, különösen a szkennerünk, páratlan részleteket adnak, s így az eddigieknél nagyobb pontossággal tudunk diagnosztizálni. Ez a hatékonyság lehetővé teszi számunkra, hogy jobban összpontosítsunk a személyre szabott betegellátásra, lerövidíti a kezelési időt, több beteget tudunk kezelni.”

Képünkön a robotfogorvos
Forrás: Perceptive

És vannak a robotfogorvosnak nyilvánvaló előnyei. Ha két 60 perces maratoni beavatkozás helyett negyedóra alatt megússzuk az egészet, az önmagában óriási előrelépés. Mellesleg nem kell annyira tátva tartani a szánkat, ami kevésbé fárasztóvá teheti azt a 15 percet is. És bár a rendszer felállítása minden bizonnyal sok pénzbe kerül, úgy tűnik, annyi időt takarít meg, hogy emiatt talán a fogorvosi számlák is csökkenhetnek.

A robotot még nem hagyta jóvá az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala), és a Perceptive cég sem határozott meg pontos ütemtervet a bevezetésére, így néhány évbe telhet, mire sokan hozzáférhetnek a robotdoktor kezeléséhez.

A nagy pontosságú, ember által vezérelt robotsebészet napjainkban ugrásszerűen fejlődik, kevésbé kell a biztos sebészi kézre hagyatkozni a műtéteken: ez olyan fejlemény, amit valószínűleg meg kell szoknunk a következő években.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!