Életmód

2014.02.23. 17:35

Este jelentkező tünetek

Szivárványkarika a fényforrások körül, kisebb esti, kora reggeli homályos látás, szemfájdalom? A zöldhályog tünete lehet...

S. Töttő Rita

A télen gyakrabban előforduló szembetegségek egyike a látást is veszélyeztető szemprobléma, a hosszú, sötét estéken gyakrabban előforduló glaukómás, azaz zöldhályogos roham, és annak megelőző állapotai. A betegség inkább a negyven év feletti korosztályt érinti, különös tekintettel azokra, akiknél a családban már előfordult zöldhályogos beteg.

– Gyakrabban alakul ki olyanoknál, akik távolra is +1 vagy +2 dioptriás szemüveget viselnek. Ez nagyon fájdalmas szem – leginkább egyoldali –, szemkörnyéki csont fájdalom, homályos látás, esetleg hányinger, hányás tünet együttese – árulja el Láng Judit, szemész szakorvos, aki sokszor hallja a betegektől, hogy a rohamot megelőzően már voltak kisebb- nagyobb előjelek: szivárványkarika látása a fényforrások körül, kisebb esti, kora reggeli homályos látás, szemfájdalom, ami egy kis pihenésre, borogatásra megszűnt.

A zöldhályog bizonyos altípusa nagyon alattomos betegség, sokáig nincs tünete– árulja el Láng Judit szemész szakorvos (Fotó: Kiss László)

– Ezek mind fontos figyelmeztető jelek, melyek szemvizsgálatot igényelnek – hangsúlyozza a szakember. A tünetek egyébiránt a szem szerkezetéből adódnak, mert az ilyen szemek kisebbek, kevesebb hely jut a szem belső folyadékainak keringésére, a sötétben – így ősszel, télen, hosszú estéken, gyér megvilágítás mellett – tágabb a szembogár, és ez megnehezíti a gátolt folyadék keringését.

– Az ilyen panasszal a lehető legrövidebb időn belül szemész orvoshoz kell fordulni. A zöldhályogos roham előfordulásának gyakorisága az életkorral nő, mert a szemlencse fokozódó keménysége, szürkehályog kialakulása miatt a szem belsejében téraránytalanság alakul ki, ami nehezíti a csarnokvíz keringését. Meg kell említeni az elsődleges zöldhályog másik alaptípusát is, a nyitott zugú glaucomát, amely alattomos betegség, nem okoz sokáig tünetet – esetleg a már említett szivárványkarika látáson kívül – de hosszú távon, kezeletlenül a látótér és a látás visszafordíthatatlan elvesztéséhez vezet – mondja a szakember. aki a tünetek jelentkezésekor szemészeti vizsgálatot javasol, és ehhez azt is hozzáteszi: a Fejér Megyei Szent György Kórházban, ellentétben az országos állapotokkal, nagyon rövid várólista van, néhány héten belül elvégzik a szükséges szemészeti műtéteket.

 

Időben kell orvoshoz fordulni a sikerért

A zöldhályog kezelésére ma már számos kezelési mód létezik. Alkalmaznak cseppkezelést, lézert, végső soron pedig műtétet. A hangsúly azon van, mennyire időben kerül orvoshoz a beteg, és milyen típusú a betegsége, mert előrehaladott esetben a legmodernebb technika és a leggondosabb orvosi ellátás sem adhatja vissza a látást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!