kiadós édesség

2017.11.30. 16:08

Csemege a szomszédból: omlós és ropogós császármorzsa 

A Ferenc József által rajongásig szeretett desszert méltó zárása lehet bármilyen ebédnek vagy vacsorának.

Ha van, amit az osztrák konyhából érdemes átemelni, akkor az a császármorzsa.

A bajor konyhában régóta létezik egy – az omletthez hasonlatosan készített- serpenyős édes tészta, ami jó eséllyel a Ferenc József által kedvelt desszert előképe. A császári csemege viszont valóban az osztrák császár és magyar király háza táján született, bár az eredetmondák alaposan eltérnek, a lényeg az, hogy az édesszájú császár és az ügyes szakács együttesen maradandót alkottak, megszületett a könnyed, tojásfehérjével lazított, serpenyőben sütött édes tészta, ami porcukorral és lekvárral kínálva az igazi – írja a Mindmegette.

A palacsintatészta alapon nyugvó étel elkészítése nem igényel túl sok gyakorlatot, tulajdonképpen egy tojásban gazdag, tejjel készített tészta az alapja, ahol a tojások fehérjét kemény habbá verik, így forgatják bele a tésztába, majd a tésztát egyben öntik bele a forró, vajas serpenyőbe.

Ezután már csak várni kell, hogy – közepes lángon – a tészta alaposan átsüljön, majd fakanállal négy részre kell metszeni a tésztát, a darabokat egyesével átforgatni, a megsütni a vastag palacsinta túlsó felét is. A tészta természetesen kedvünk szerint turbózható. A serpenyőbe kerülést követően, a még folyós tésztát megszórhatjuk konyakba, rumba vagy épp teába áztatott mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de vékonyra szelt körte, reszelt alma vagy bogyós gyümölcsök is kerülhetnek bele.

Amikor már megfordítottuk a tésztát, s érezhetően kezd átsülni a másik oldala is, akkor egy fakanál vagy spatula segítségével apróbb rögöket farigcsálunk belőle Jó megoldás, ha mindig megfelezzük a tésztánkat, egészen addig, amíg harapásnyi falatokat nem kapunk. Ezeket jól átforgatjuk, s addig sütjük, amíg egyik-másik darab ropogósra nem sül. Az igazán jó császármorzsában vannak omlós és ropogós falatok is.

Végezetül tányérra porciózzuk, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárral kínáljuk. A porcukrot – például az almás morzsa esetében – keverhetjük fahéjjal és a baracklekvár helyett is kínálhatunk bármilyen más, szívünknek kedves gyümölcslekvárt, gyümölcsragut.

Borítókép: Kzenon / Shutterstock.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!