Kánikula

2024.07.12. 12:54

Hőség: több rekord is megdőlt az országban

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja – írja a Magyar Meteorológiai Szolgálat honlapja. A hőségnek pedig közel sincs vége, így akár további rekordok is megdőlhetnek a következő napokban.

Feol.hu

Vízparton vagy strandon könnyebb elviselni a hőséget

Fotó: FMH archív

A július 11-én mért eddigi legmagasabb hőmérséklet 38,5 fok volt, amit Szerepen (Hajdú-Bihar vármegye) mértek 1922-ben. A fővárosban sem volt még ilyen meleg ezen a napon, amióta rendszeres hőmérsékleti méréseket végeznek. Újpesten 38,5 fokot mutatott a hőmérő, amivel szintén megdőlt egy rekord: a legmagasabb július 11-i hőmérséklet eddig az 1968-ban, Budapest Kamaraerdő állomáson mért 37,5 fok volt. 

A met.hu azt is megjegyzi, hogy éjszaka sem tudott lehűlni a levegő 26,9 fok alá - ezt Boda állomáson mérték -, amivel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja is, ugyanis ezen a napon 24,8 fok volt a rekordtartó, amit Szekszárd Palánkpuszta állomáson rögzítettek 2017-ben. Megdőlt a napi legmagasabb fővárosi minimumhőmérséklet rekordja is, amit eddig 23 fokkal Budapest Lágymányos tartott 2012-től. A rekordtartó továbbra is Lágymányos, mivel július 11-én ebben az évben is ott mérték a legmelegebbet.

Az országos abszolút melegrekordhoz – teszik hozzá a Meteorológiai Szolgálatnál - még "gyúrnia" kell a légkörnek, de mivel a hőség nem csökken, erre a következő napokban van esély. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!