Enying

2013.05.02. 17:24

Különleges tankertek az enyingi ovikban

Enying - Gyümölcsöt termő fákat, bokrokat, sőt fűszerkertet is kialakítottak nemrégiben az enyingi óvodákban: a Kossuth utcai épület valamint a bozsoki óvoda udvarán folyt a lázas munka.

Házi Péter

Új ruhát öltött a balatonbozsoki és a Kossuth utcai óvoda kertje: olyan haszonnövényeket ültettek, amelyek fejlődését a gyermekek nyomon tudják követni, sőt, ápolják, gondozzák is majd a fákat, bokrokat. A kertek különlegességét az adja, hogy az Élő Bolygó Alapítvány, amely 56 hektáron gazdálkodik a biodinamika elvei szerint a Bakonyban, tapasztalatait felhasználva egy ember-, gyermek-, madár- és rovarbarát rendszert dolgozott ki. Az első kapavágásokat szimbolikusan  Pődör Gyula polgármester és Kóródi-Juhász Zsolt jegyző ejtette meg, ám a nap folyamán az óvoda dolgozói és a számos szülő is részt vett a munkában.

Szabó Szilvia óvónő és Tolnai Zsuzsanna óvodavezető munka közben (Fotó: az óvoda)

Kulcsfontosságú a termelő élővilág újjászületésének elősegítése. Az eleven kert mozgalom célja a kertvárosokat elborító gyep- és tujaültetvények feltörése,  aminek eredménye az egészséges, fenntartható termelés és termés - mondta Varga Sándor, az alapítvány elnöke, aki maga is részt vett az ültetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!