Ercsi

2014.11.17. 18:05

Táncegyüttes, énekkar

Ercsi - A horvát kisebbség már régóta őrzi hagyományait, rendezvényeken, művészeti csoportokkal ápolják azokat.

Tribolt Lajos

Az 1600-as években költöztek délszlávok a településre. Kerültek ide bosnyákok, bunyevácok, szerbek, horvátok. Őket együtt nevezte a magyar rácoknak.

Ercsiben a horvátok vannak a legtöbben, így horvát nemzetiségi önkormányzat alakult most is, Pálmüller Béla Imréné elnök, Szili Istvánné és Bosnyák István összetételben.

A hagyományőrzést mindannyian nagyon fontosnak tartják. Először a Zorica táncegyüttes alakult meg, majd Jorgováni énnekkar is. A nemzetiségi önkormányzat továbbra is segíteni kívánja a munkájukat. Annál is inkább, hiszen nem csak a város rendezvényein szerepelnek rendszeresen, de az országban és az ország határain túl is.

Pálmüller Béla Imréné, a nemzetiségi önkormányzat vezetője Fotó: Koppán Viktor

Az elnök arról beszél, hogy mivel a nyelv a kultúra megőrzője, segítenék a nyelvtanulást. Terveznek egy igényfelmérést, hogy van-e szükség nyelvtanárra az iskolában. Addig is horvát nyelvű könyveket szeretnének beszerezni az óvodába és az iskolába, mindkét helyen van horvátul tudó pedagógus, aki foglalkozna a gyerekekkel.

A horvát táncház minden második héten sorra kerül. Az elnök szerint közösségformáló ereje van. Van saját népviseletük, ami híven tükrözi az eredetüket.

Rendszeresek a nemzetiségi rendezvények, a rác búcsú után december 21-én 15 órakor a művelődési házban a rác karácsony következik a naptárukban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!