Hatodik alkalom

2024.05.31. 20:00

Megnyílt a velencei-tavi turisztikai szezon - jó előjelek az idei nyárra

Hatodik alkalommal nyitotta meg a velencei-tavi turisztikai évadot a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány Kápolnásnyéken. A miniszterhelyettes az idei turisztikai statisztikákat „jó előjelnek” tekinti a nyári szezon kezdetén, a Velencei-tónál is.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban került sor idén május 31-én, pénteken a Velencei-tavi Turisztikai Évadnyitó eseményére, amely immáron hagyományosan a nyári szezonkezdet elmaradhatatlan hivatalos és ünnepélyes turisztikai rendezvénye. Ezen az alkalmon kerül sor minden évben a Velencei-tóért díj átadására, valamint az előző időszak értékelésére. L. Simon László József Attila-díjas író, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója a térség fontos szereplői közt megemlítette a helyi, öntevékeny vállalkozásokat, az elektromossá alakított kis sétahajót, a helyi elektromos hajógyárat, a szállodákat, minőségi kempingeket, valamint a környék azon fejlesztéseit, melyeket már maguk a velencei-tavi szereplők hoztak létre a térségben, s melyek túlmutatnak a szintén fontos és értékes állami projekteken. Megemlítette a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola velencei építkezését, melynek köszönhetően megújul a Meszleny-kastély, s amely a kápolnásnyéki Halász-kastélyhoz hasonlóan szintén kulturális célokat fog szolgálni.  Panyi Miklós miniszterhelyetteshez, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárához pedig fontos kéréssel fordult: kérte a meglehetősen rossz állapotban lévő 7-es út felújítását.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte a Velencei-tó vízszintjének emeléséért folytatott küzdelem eredményeit, az elmúlt évek turisztikai célú fejlesztéseit – úgy, mint a kerékpárút fejlesztéseket és bölcsőde építéseket –, majd azt kérte: fejeződjön végre be az a negatív médiahadjárat, amely tönkre akarja tenni a Velencei-tó turisztikáját. A közelgő választásokra utalva pedig azt kérte a választóktól:

– Azon településeken, ahol fejlődés zajlik, tartsuk meg azokat az embereket, akik a fejlődést viszik, a hajót jó irányba kormányozzák. Ez alól egy kivétel van, Velence, ahol csak a rombolás, pusztítás zajlik – ott pedig szavazzunk azoknak bizalmat, akik velünk, a többi településsel, a lakossággal együttműködve azért fognak fáradozni, hogy minden velencei számára virágzó, fejlődő időszak következzék – fogalmazott az elnök.

Panyi Miklós miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára rámutatott: nehéz időszak áll Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar emberek és a turisztikai szektor mögött.

– Éppen ezért a turizmus vonatkozásában ugyanakkor jó hír, hogy minden nehézség ellenére 2024-ben a gazdaság és ezen belül a turizmus is új lendületet kezd venni. 2024. január-április hónapjai között 7,7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és jelentős mértékben nőtt nem csak a külföldi, hanem a belföldi turisták száma is. Szintén jó hír, hogy a velencei-tavi tókörnyéki településeken is biztatóak az adatok: 2024 első négy hónapjában 26 ezer vendég érkezett, ami 16 százalékos emelkedést jelent a 2023-as év azonos időszakához képest, és a vendégéjszakák száma is közel 10 százalékkal nőtt. Azt gondolom, hogy ezek nagyon jó előjelek az idei turisztikai szezon előtt. A számok mutatják, hogy a magyar gazdaság e területe erősödik. A magyar családok, emberek is többet utaznak, fogyasztanak és egyre jobban ismerik meg és lakják be, utazzák be a saját hazájukat. Ez természetesen jó hír a turizmusból élők számára is – fogalmazott a miniszterhelyettes, rámutatva: Magyarországon körülbelül 100 ezer kis- és középvállalkozás, körülbelül 400 ezer család az, aki turizmushoz vagy valamilyen turizmushoz kapcsolódó szektorban dolgozik, illetve ebből szerzi a bevételi jövedelmét. – Nagyon fontos stratégiai területe tehát ez a magyar kormányzatnak – szögezte le a Velencei-tavi Turisztikai Évadnyitó rendezvényén a miniszterhelyettes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában