Mindenki hárompontos az E csoportban

2024.06.22. 22:50

De Bruyne vezérletével bedarálta Belgium Romániát

Végig nagy nyomást helyezett Belgium Romániára a labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójának zárómeccsén. Ez már az 1. perc végén góllá érett, de még sokáig izgulnia kellett a két nemzet szurkolóinak. A belgák sikerével az E csoportban mindenkinek három pontja van.

Kvanduk Bence

Kevin De Bruyne (7) mutatta az utat Belgiumnak

Fotó: Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP

Gyorsan nekiesett Belgium Romániának, s a második percben meg is szerezte a vezetést. Egy a felezőnél megszerzett labdát passzoltak fel Lukakura a társak, a csatár lövés helyett viszont Lukebakiót játszotta meg. A támadó addig cselezett, míg a kapunak háttal álló Lukakunak vissza nem tudta játszani a labdát. A csatár aztán Tielemans elé tálalt kapásból, aki 16 méterről jobbal lőtte el Dragusin és Burca közt a labdát egyenesen a jobb alsóba.

Belgium–Románia
Lukakutól már a sokadik gólját vették el ezen az Eb-n
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Az ébresztő pofont követően aztán már a belga védőknek kellett figyelnie Razvan Marin lövésénél, de az még elkerülte a kaput. Nem úgy az ötödik percben Dragusin fejesem amit Casteels bravúrral tolt a keresztléc fölé.

Persze a belga válogatottat sem kellett félteni. Az első negyedóra végéhez érve Lukaku került ziccerbe. Doku passzolt neki középre, a tizenegyes ponton lefordult Burcáról, de estében már nem tudta ellőni a visszaérő Bancu lába felett a labdát.

A 18. percben De Bruyne szólózott végig a román térfélen, majd Lukebakio elé tette a labdát, aki a baljára cselezett, majd a kapu jobb oldalát vette célra jobbról, de Nita óriásit védett.

Attól kezdve Belgium uralta a mérkőzést, s szinte csak az volt a kérdés, mikor szerzik meg a másodikat. Ugyanakkor Ratiuék mindig bele tudtak vetődni a lövésekbe, vagy ha ők nem is érték el, Nita hárított.

A második játékrész első igazán ígéretes lövése az 52. percben jött. De Bruyne szakadt el a védőitől, majd kissé balról 17 méterről jobbal célozta meg a hosszú oldalt, de centikkel célt tévesztett. Nem sokkal később ismét megpróbálkozott egy átlövéssel, de Nita odaért a jobb alsóhoz.

Az 59. percben viszont már Vertonghennek kellett kihúznia a bajból a belgákat, Ratiu lepte meg őket, de amikor lövésre lendítette a lábát, a védő oda tudott neki csúszni.

Az egyre jobban kinyíló románok közül aztán De Bruyne nagyszerű passzával Lukaku lépett ki a 64. percben, s a jobb alsóba lőtt 16 méterről, de milliméteres lesen volt, s elvették tőle a találatot.

A belga mezőnyfölény viszont nem garantálta a győzelmét is. Sőt, Man szólóját követően Casteelsnek óriásit kellett védenie, hogy az utolsó 20 percet ne egálról kezdje meg csapata.

A csattanó a 79. percben jött, és a belgáké volt. Casteels kapuskirúgása szállt el egészen De Bruyne-ig, aki 12 méterről becsúszva még el tudta pöckölni Nita mellett a labdát.

Több gól már nem esett a találkozón, Belgium megszerezte a három pontot, s így az E csoportban mindenkinek épp ennyi van.

Labdarúgó Európa-bajnokság
E-csoport, 2. forduló.
BELGIUM–ROMÁNIA 2–0 (1–0)
Köln, RhinEnergieStadion. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel). 
BELGIUM: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen – Doku (Carrasco, 72.), Tielemans (Mangala, 72.), Onana, Theate (Debast, 77.) – De Bruyne, Lukaku, Lukebakio (Trossard, 56.). Szövetségi kapitány: Domenico Tedesco. 
ROMÁNIA: Nita – Ratiu (Sorescu, 90.), Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin (Olaru, 68.) – Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila (Hagi, 68.) – Dragus (Alibec, 81.). Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu.
Gólszerzők: Tielemans (2.), De Bruyne (79.).

Az E csoport állása: 1. Románia (+1 gólkülönbség) 3 pont, 2. Belgium (+1) 3, 3. Szlovákia (0) 3, 4. Ukrajna (-2) 3.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában