Sokáig tartották magukat a lengyelek

2024.06.16. 14:30

Hiába Szczesny remeklése, Hollandia győzött

A D-csoport is elrajtolt a labdarúgó Európa-bajnokságon. Lengyelország és Hollandia összecsapása utóbbi győzelmét hozta, pedig a meccs elején még a lengyelek szereztek vezetést. A tulipánosok sikerét a csereként beállt Weghorst gólja hozta meg.

Kvanduk Bence

Weghorst (9) csapott le az utolsó percekben

Fotó: Alex Livesey/Getty Images

Labdarúgó Európa-bajnokság
D-csoport, 1. forduló
LENGYELORSZÁG–HOLLANDIA 1–2 (1–1)
Hamburg, Volksparkstadion, 48 111 néző. Vezette: Artur Soares Dias (portugál).
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bednarek, Salamon (Bereszynski, 87.), Kiwior – Frankowski, Zielinski (Piotrowski, 78.), Romanczuk (Slisz, 55.), Zalewski – Urbanski (Swiderski, 55.), Szymanski (Moder, a szünetben) – Buksa. Szövetségi kapitány: Michal Probierz.
HOLLANDIA: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake (van de Ven, 87.) – Schouten, Reijnders, Veerman (Wijnaldum, 62.) – Xavi Simons (Malen, 62.), Depay (Frimpong, 82.), Gakpo (Weghorst, 81). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman.
Gólszerző: Buksa (16.), ill. Gakpo (29.), Weghorst (83.).

ÖSSZEFOGLALÓ

Megdöbbentette a labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának nyitányán Lengyelország Hollandiát.  A legnagyobb sztárjukat és leggólerősebb játékosukat, Robert Lewandowskit sérülés miatt elvesztő lengyelek a 16. percben gólt szereztek már.

Egy bal oldali szögletnél a kényszerből kezdő Buksa robbant be a kapu elé, s Dumfries, valamint van Dijk között óriásit emelkedve bólintott a hálóba.
Ezt követően a tulipánosok kénytelenek voltak rákapcsolni, s egyre több helyzetet dolgoztak ki. A 29. percben pedig egy magas letámadás meghozta a várt eredményt. A lengyelek nem tudták kihozni a labdát, ami így Gakpohoz került. A Liverpool támadója pedig nem habozott, 20 méterről tüzelt, s megpattanó labdája az addig parádézó Szczesny kapujába vágódott.

Lengyelország–Hollandia
Gakpo lövésével egalizált Hollandia
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

A szünetig ezt követően nyomtak a hollandok, de bármivel is próbálkoztak, gólt nem tudtak szerezni. A fordulást követő első tíz perc is nagyjából az övék volt. Ahogyan azonban haladt előre az idő, a lengyel válogatott egyre inkább ráérzett a meccs ritmusára, s megdolgoztatták Kiwiorék Verbruggent.

Muszáj volt a 60. perc környékén ezért már cserékkel is belenyúlnia a meccsbe Ronald Koemannak, mert nem akart döntetlennel kezdeni, s ez hozott is egy új lendületet a holland együttes játékába. Szczesny viszont parádés formában védett, s úgy tűnt, egyszerűen képtelenség lesz bevenni ezen a meccsen újra a kapuját.

A nagy nyomás alatt végül a 83. percben törtek meg a lengyelek. Ake vette észre szemfülesen a csereként beállt Weghorstot, aki öt méterről vette be Szczesny kapuját, s döntötte el a meccset.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, mire megy egymással a Lewandowski nélkül felálló lengyel és a Frenkie de Jongot hiányoló holland válogatott.

90+6. perc: Vége a mérkőzésnek! Hollandia kezdett győzelemmel. Köszönjük a figyelmüket!

89. perc: Piotrowski cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd Swiderski elé passzolt, a kapáslövést viszont bravúrral védte Verbruggen.

87. perc: Kényszerű csere a lengyeleknél. Salamon helyén Bereszynski folytatja. Közben változtattak a hollandok is, Ake helyén van de Ven folytatja.

83. perc: GÓÓÓÓL! Vezet Hollandia! Aké passzolt 17 méterről, kissé balról az ötösre, ahol a csereként beállt Weghorst menetrendszerűen érkezett, s a kapuba gurított! 1–2

81. perc: Kettős csere holland oldalon. Gakpo és Depay távozott, Weghorst és Frimpong érkezett.

78. perc: Cseréltek a lengyelek: Zielinskit Piotrowski váltotta. 

73. perc: Fölé! Depay jobbról érkező szögletét de Vrij nem tudta fejjel elég jól irányítani.

70. perc: Szczesny véd ismét óriásit. Dumfries kapott egy remek labdát, jobbról jobbal a bal alsót vette célba, de a lengyelek kapusa odaért. 

62. perc: Kettőt is cseréltek a hollandok. Veerman és Xavi Simons helyén Wijnaldum és Malen folytatja.

59. perc: Kétszer is védenie kellett Verbruggennek, előbbi Kiwior 15 méteres kísérletét kellett kiütnie, majd Zielinski ismétlését már fogta.

55. perc: Kettőt is cserélnek a beszoruló lengyelek. Urbanski és Romanczuk ment le, helyükön Swiderski és Slisz folytatja.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés! A szünetben a lengyelek cserélte, Szymanski helyére Moder érkezett.

45+1. perc: Depay kapott mélységből egy jó keresztlabdát, átvétele nem volt tökéletes, így esve lőtt, mellé. Vége a félidőnek!

42. perc: Óriási holland helyzet maradt ki! Aké tálalt az ötös sarkára Gakpo elé, aki jobb külsővel fölé pörgetett.

29. perc: GÓÓÓÓL! Egyenlített Hollandia! Gakpo 19 méterről tüzelt, megpattanó lövését nem védhette Szczesny. 1–1

25. perc: Reijnders hozta volna középen helyzetbe a berobbanó társat, de Zielinski jól ért vissza, és tisztázott.

20. perc: Szöglet után szerezhetett volna gólt Hollandia is. A jobbról érkező sarokrúgást fordulásból lőtte rá van Dijk, de Szczesny óriásit védett.

16. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet Lengyelország! Egy bal oldalról érkező szögletet Buksa csúsztatta a hosszúba. 1–0

15. perc: Veerman késett el egy belépővel, sárga lap a jutalma.

10. perc: Rendkívül közel járt a gólhoz Hollandia. Reijnders kapott középen remek labdát, de kísérlete centikkel elkerülte a kaput.

2. perc: A hollandoké az első kapura lövés. Gakpo próbálkozott 8 méterről, a jobb, rövid alsót vette célba, de Szczesny odaért.

1. perc: Kezdődik a mérkőzés! A labdát a piros-fehérben játszó lengyelek indították útjára. A hollandok kékben léptek pályára.

14:36 – A lengyel mezek már előkészítve

14:31 –A lengyelek sem maradnak el kreativitásban

Lengyelország–Hollandia
A lengyel törzsfőnök is harsogja majd a vezényszavakat
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

14:28 – A stadionban sem kevésbé jó a hangulat

14:27 – Narancssárga folyóként hömpölygött a tömeg a stadion felé

14:24 – A hollandok bulizni érkeztek az Eb-re

Elképesztő hangulatot teremtenek a vonuló hollandok.

14:21 – Ruud Gullit elevenítette fel az Eb-s emlékeit

Ruud Gullit: – Nagyon büszke vagyok a tényre, hogy van egy ilyen érmem, hogy véghezvittem valamint az országomért, ami a labdarúgás világában fontos.

Lengyelország–Hollandia
A hamburgi stadion egy része már narancsba öltözött
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában