Meccselőzetes

2024.07.09. 10:13

Vajon a spanyolok gólerős focija vagy a franciák biztonsági játéka lesz a nyerő?

Kedden este kilenc órától Münchenben rendezik a labdarúgó-Európa-bajnokság első elődöntőjét, melyben a vb-ezüstérmes francia válogatott és a Nemzetek Ligája-címvédő spanyol csapat fog összecsapni.

MW

Didier Deschamps (b) és Luis de la Fuente, a franciák és a spanyolok szövetségi kapitánya

Forrás: AFP

Fotó: Patricia de Melo Moreira

A két csapat teljesen eltérő hozzáállást és stílust képvisel, mert amíg a fiatal spanyol együttes kifejezetten támadószellemben és gólerősen futballozik, addig a tornára nagy esélyesként érkező, vb-ezüstérmes franciák elsősorban a vereség elkerülésére helyezik a hangsúlyt, így akciógólt még nem szereztek az Európa-bajnokságon – írja az esti mecset beharangozó cikkében az Origo

Szerintem szórakoztató csapat vagyunk, de itt minden a győzelemről szól, még inkább ebben a késői szakaszban. Jól kell játszanunk, de pragmatikusnak is kell lennünk, mert a végén az eredmény miatt fognak megítélni. Nem nekem kell megítélnem, unalmasak-e a francia meccsek. Amit elemezünk, az minden ellenfélben rejlő potenciál, és Franciaországé kivételes. Mindenki úgy szórakozik, ahogy akar, és mivel szeretem a futballt, szeretem nézni Franciaországot

– mondta a találkozó előtt Luis de la Fuente, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. 

A spanyol szakember együttese rendre már az ellenfél büntetőterületén megkezdi a letámadást, amikor pedig megszerzi a labdát, kifejezetten kreatív támadójátékkal – többek között a torna két felfedezettjének számító Nico Williamsnek és a mindössze 16 éves Lamine Yamalnak köszönhetően – sikerül veszélyt okoznia a rivális kapujánál. Ennek fényében az nem meglepő, hogy az eddigi öt találkozón 11-szer volt eredményes a spanyol csapat, viszont az, hogy csak két gólt kapott, azt mutatja, hogy védekezésben is hatékony ez a taktika.

A szakvezetőnek azonban most alaposan fel kell forgatnia az alapcsapatát, mivel a németek ellen hosszabbításban 2-1-re megnyert drámai negyeddöntőben megsérült Pedri, míg a védelemben Dani Carvajal és a francia születésű Robin Le Normand megkapta második sárga lapját, ezért mindketten automatikus eltiltásukat töltik majd. 

A keret erejét jól jelzi, hogy olyan veterán klasszisok kerülnek így a kezdőcsapatba, mint a Real Madrid hatszoros Bajnokok Ligája-győztes csapatkapitánya, Nacho, vagy éppen a Sevillával négyszeres Európa-liga-bajnok Jesus Navas, aki a világ- és Európa-bajnok aranygeneráció utolsó megmaradt tagja a mostani csapatban. A Pedri helyét átvevő Dani Olmo pedig már a nyolc között bebizonyította rátermettségét, ugyanis becserélése után gólt lőtt és gólpasszt adott, azaz nyerőembernek bizonyult a németek ellen. 

A legutóbbi két világbajnokságon döntős franciák ugyan a várakozásoknak megfelelően négy közé meneteltek, mégis sok kritikával illetik a csapat játékát, ezért a játékosok célja elcsendesíteni a kétkedőket. 

Didier Deschamps együtteséről az a legbeszédesebb adat, hogy egyetlen akciógólt sem szerzett az öt mérkőzésén. 

Az kevésbé meglepő, hogy alig kapott gólt - csak a lengyel Robert Lewandowski volt eredményes büntetőből a franciák ellen -, de hogy a világklasszisok sorával felálló válogatott csupán két öngólnak és egy 11-esnek köszönhetően talált be, az mindenképpen a torna egyik negatív szenzációja.

A találkozó előtti sajtótájékoztatón a svéd sajtó egyik munkatársa is a csapat unalmas játékáról faggatta a francia kapitányt, aki érthetően dühösen reagált a felvetésre. 

Maga svéd? Nem, maga egy álruhás francia újságíró! Ha unatkozik, nézzen egy másik meccset, nem kell néznie. Ez egy Európa-bajnokság, és mostanáig mindenkinek nagyon nehéz volt. Lehet, hogy ez a játék nem ugyanaz, mint a múltban, de képesek vagyunk sok francia férfit és nőt boldoggá tenni az eredményeinkkel, amelyeket sikerült kihozni egy olyan időszakban, amikor sok minden történik otthon. Ha a svédek unatkoznak, elnézést, de ez annyira nem érdekel

– mondta a találkozó előtt Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya.

A franciák játéka messze nem sziporkázó, de lehetőségeik így is bőséggel vannak, ugyanakkor a támadók kifejezetten ritkán találják el a kaput, átlagosan meccsenként mindössze négyszer.

A rekordot jelentő negyedik diadalára hajtó spanyol válogatott kedden 21 órától méri össze erejét a francia csapattal, amely harmadik aranyérmével utolérné a rangsor élén Spanyolországot és Németországot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában