Rossi is kedveli

2024.06.12. 09:56

Osztrák falusi csapatból a válogatottságig: élete esélye előtt a Fradi csatára

A magyar válogatott egyik legfontosabb jelenlegi alapembere a három évvel ezelőtti Európa-bajnokságon még az NB II-ben futballozott. Varga Barnabás kis híján a magyar futball örökre elveszett kincse lett, de az elmúlt három évben mesébe illő karriert futott be, most pedig a németországi Európa-bajnokságon küzdhet a magyar válogatott sikereiért.

MW

Varga Barnabás ünnepel, miután gólt szerzett

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

Varga Barnabás 16 évesen messze került attól, hogy profi labdarúgó legyen. Addigra Szombathelyen, az Illés Akadémia utánpótlás-rendszeréből kikerült, és a határ menti szülőfalujából, Szentpéterfáról bringával tekert át edzésekre az első osztrák faluba, Monyorókerékre. Ott, az SV Eberauban futballozott az osztrák negyedosztályban, ráadásul nem is rosszul – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

VARGA Barnabás
Varga Barnabás a Magyarország–Szerbia-mérkőzésen
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Ausztriában találta meg önmagát

A magyar csatár a 2015–2016-os idényt harminc meccsen 16 góllal zárta, s a Magyar Nemzetnek tavaly januárban adott interjújában már mesélt az Ausztriában töltött időszakáról.

Az Illés Akadémián nem bíztak bennem, nem játszottam túl sokat, ezért távoztam Ausztriába. Nem volt könnyű kimenni, kevés önbizalmam volt, ráadásul a nulláról kezdtem. Bevallom, az NB I-es góljaim kis elégtételt jelentenek a szombathelyi évek miatt

árulta el Varga Barnabás, aki később eljutott az osztrák élvonalig, a Mattersburg színeiben, s játszott a Szoboszlai Dominiket bevető Salzburg ellen is. Ez azonban Magyarországon még mindig nem keltett nagy feltűnést, ám a 2020-as Covid-járvány után minden megváltozott a fiatal támadó karrierjében.

Svájc ellen is kell a gól

Négy évvel ezelőtt az az NB II-es Gyirmót adott neki esélyt, ahol később 12 találattal főszereplője volt a csapat feljutásának az élvonalba – írta meg a Magyar Nemzet. Varga az első NB I-es idényében 13 találatot ért el a kieső Gyirmótban, majd leigazolta a Paks, ahol 2023-ban 26 góllal megszerezte a gólkirályi címet. A Szalai Ádám visszavonulása után csatárhiánnyal küszködő magyar válogatottban először 2023 júniusában volt először kezdő, és akkor szerezte az első gólját is a válogatottban.

A most 29 éves Varga 2023-ban összesen 38 gólt ért el, amivel a világ tíz legeredményesebb futballistája közé került, tavaly nyáron újra gólkirály lett az NB I-ben. Tavasz végére szemmel láthatóan hanyatlott a formája, de az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen két góllal és egy gólpasszal újfent bizonyította, hogy megérdemli Marco Rossi szövetségi kapitány bizalmát írta meg az Origo.

Jót tett az önbizalmamnak a játék, kellett már a gól

– árulta le Varga az izraeliek elleni meccs után. Rossi azért is kedveli a játékát, mert csillogtat hasonló erényeket, mint korábban Szalai Ádám, aki a 2016-os Eb-n góllal kezdett az első csoportmeccsen. Remélhetőleg Varga Barnabás is követi majd az elődje példáját szombaton, Svájc ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában