Ez a sokgólos meccsek Eb-je

2024.06.15. 17:33

Lecsapott a La Furia Roja, büntetőből se ment a horvátoknak

A vártnál sokkal simábban nyerte meg Spanyolország a labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának első meccsét Horvátország ellen. Már hárommal ment a La Furia Roja a szünetben is, s ugyan a horvátok büntetőt lőhettek, szépíteni sem tudtak.

Kvanduk Bence

Öröm spanyol oldalon, letargia a horvátoknál

Fotó: Julian Finney / Getty Images

Labdarúgó Európa-bajnokság
B-csoport, 1. forduló
SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 3–0 (3–0)
Berlin, Olympiastadion, 68 844 néző. Vezette: Michael Oliver (angol).
SPANYOLORSZÁG: Unai Simon – Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella – Pedri (Olmo, 60.), Rodri (Zubimendi, 87.), Ruiz – Yamal (F. Torres, 87.), Morata (Oyarzabál, 68.), Nico Williams (Merino, 68.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente.
HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric (Pasalic, 65), Brozovic, Kovacic (Sucic, 65.) – Majer, Budimir (Perisic, 56.), Kramaric (Petkovic, 72.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Gólszerzők: Morata (29.), Ruiz (32.), Carvajal (45+3).

ÖSSZEFOGLALÓ

Közel fél óra tapogatózás után indult be Spanyolország és Horvátország ütközete. A jeget a spanyolok törték meg a 29. percben amikor Fabián Ruiz egy remek labdával ugratta ki Moratát, akinek csak Livakovicot kellett megvernie. A csatár nagyon higgadtan gurított a hálóba a kapus mellett.

Percekkel később jött a második is, pedig a horvátoknak is közben volt lehetősége betalálni. Mégis Pedri passzát követően Fabián Ruiz volt az, aki megrezgette a hálót. A középpályás két csellel fűzte át magát védőin, majd lőtt. A labda Sutalo térdén irányt változtatva pattant a gyepre, s onnan a tehetetlen Livakovic kapujába.

Még az első félidő ráadásában megszületett a harmadik gól is. Egy szögletet követően a 16 éves Lamine Yamal lőtte az ötösre a labdát, ahol Carvajal kibújt a védők közül, s a kapuba sodorta a labdát.

A fordulás után tovább próbálkoztak a spanyolok, de betalálni már nem tudtak. Eközben a horvátok összehozták a meccs legnagyobb helyzetét. Unai Simon hibáját követően a menteni igyekvő Rodri buktatta Petkovicot a tizenhatoson belül, amiért büntetőt ítélt a játékvezető.

Petkovic tizenegyesét Unai Simon védte, de Perisichez került a labda, aki Petkovicot játszotta meg ismételten, s ekkor már nem hibázott a társ. A találat viszont nem volt érvényes, mert Perisic túl korán lépett be a tizenhatoson belülre.

A végjátékban ezt követően már nem jött fordulat a meccsbe, s gól sem született már, így Spanyolország nagy diadallal nyitotta a B-csoportot.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, mire megy egymással a két gigász, Spanyolország és Horvátország a B-csoport első mérkőzésén.

90+6. perc: Vége a mérkőzésnek! Köszönjük a figyelmet!

87. perc: Csere a spanyoloknál. Yamal és Rodri jött le, Zubimendi és Ferran Torres érkezett.

80. perc: Ilyen nincs! Petkovic tizenegyesét védte Unai Simon, de a kipattanót Perisic visszalőtte középre, s Petkovic a kapuba gurított. A VAR jelzése alapján Michael Oliver viszont érvénytelenítette a találatot.

78. perc: Büntető! Unai Simon belerúgta egy támadóba a labdát, majd Perisicet rúgta fel Rodri a tizenhatoson belül, amiért a spanyol sárgát kapott.

72. perc: Újabb változtatás a horvátoknál. Kramaricot Petkovic váltotta.

67. perc: Moratát Oyarzabál, Nico Williams-t Merino váltotta spanyol oldalon.

65. perc: Kényszerű csere a spanyoloknál, s közben változtatnak a horvátok is. Modric és Kovacic sem folytatja a mérkőzést, Pasalic és Sucic helyettük a pályán. Spanyolországnál a sérült Moratát egyelőre nem váltotta senki.

60. perc: Cserélnek a spanyolok is. Olmo jön Pedri helyére.

56. perc: Csere a horvátoknál. Budimirt Perisic váltotta.

54. perc: Tűzijáték a spanyol kapu előtt. Három-négy lehetősége is volt lőni a horvátoknak, de Cucurella és Unai Simon blokkolni tudták a kísérleteket.

52. perc: Nagyon közel volt a negyedik spanyol gól. Egy kontránál kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a horvát védők. Pedri végül Yamal elé készített, de a szélső lapos lövését bravúrral védte Livakovic.

46. perc: Kezdődik a második félidő! Egyik csapat sem változtatott a szünetben.

45+4. perc: Vége az első félidőnek!

Spanyolország – Horvátország
Morata juttatta vezetéshez a spanyolokat
Fotó: Getty Images

45+3. perc: GÓÓÓÓÓL! A spanyolok megszerzik a harmadikat is! Lamine Yamal labdájára robbant be remek ütemben egy szöglet után Carvajal, aki öt méterről sodorta a kapuba azt! 3–0

41. perc: Gvardiol lőtt vissza egy keresztlabdát az ötösre, de Budimir centikkel lecsúszott róla a spanyol kapu előtt.

33. perc: Gyorsan válaszolhattak volna a horvátok, de Brozovics lövését védte Unai Simon, majd Majer az oldalhálóba vágta a labdát. 

32. perc: GÓÓÓÓL! Már kettővel mennek a spanyolok. Fabián Ruizt most Pedri találta meg a labdával, a középpályás két csel után leadott lövése megpattant egy védőn, így tehetetlen volt Livakovic. 2–0

29. perc: GÓÓÓÓL! Fabián Ruiz ugratta ki remek ütemben Moratát, aki higgadtan elgurította Livakovic mellett  a kapu közepébe a labdát. 1–0

22. perc: Stanisic varázsolta a jobb oldalról Budimir fejére a labdát, de a támadó mellé bólintott.

15. perc: A két csapat legutóbbi öt találkozóján összesen 23 gól esett. Háromszor a spanyolok, kétszer a horvátok nyertek. 2021-ben a kieséses szakaszban találkoztak, a rendes játékidő 3–3-mal végződött, majd Morata és Oyarzabal döntött.

7. perc: Megvan az első kaput eltaláló lövés! Morata távoli kísérlete nem okozott problémát Livakovicnak.

1. perc: Elkezdődött a meccs, s a spanyolok máris rekordot döntöttek. Lamin Yamal mindenidők legfiatalabb Eb-n szereplő játékosa. A horvátok fehér-piros kockás mezben a pályán, míg a spanyolok hagyományos piros dresszükben.

Spanyolország – Horvátország
Lamine Yamal a legfiatalabb Eb-n pályára lépő labdarúgó
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

17:52 – A mezek bekészítve, nemsokára kezdhetünk

17: 41 – A spanyol rajongók is már ezer fokon égnek

Spanyolország – Horvátország
A spanyol szurkolók is teljes harci díszben
Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP

17:28 – Megvannak a kezdők! Hasonló stratégiát választott a két csapat

A spanyolok és a horvátok is egy 4–3–3-as felállás mellett tették le a voksukat. Spanyolország az Unai Simon – Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella – Pedri, Rodri, Ruiz – Yamal, Morata, Nico Williams tizeneggyel kezd, míg Horvátország a Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric, Brozovic, Kovacic – Majer, Budimir, Kramaric csapattal áll fel.

Spanyolország – Horvátország
Ivana Knoll már megérkezett a berlini stadionba, hogy kiszurkolja Horvátország sikerét Spanyolország ellen
Fotó: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában