Gazdaság

2010.11.24. 05:08

Veszélyes - határidők

Székesfehérvár - Két, milliós bírsággal fenyegető, a vegyi anyagok egységes bejegyzéséhez, értékeléséhez és engedélyeztetéséhez kapcsolódó határidő is itt a nyakunkon.

Klecska Ernő

2010. december 1-jén az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 12722008EK számú (CLP) rendelet fontos határidejéhez érkezik. E rendelet alapján ugyanis a vegyi anyagokat e határideig, a keverékeket pedig 2015. június 1-jéig újra kell osztályozni.
 A gyártók és az importőrök a jövő év január 3-áig kötelesek bejelenteni az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA) azon, forgalomba hozott vegyi anyagok osztályozását, amelyek a Európai Unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabálya, a REACH alapján regisztrációkötelesek, amelyek  veszélyesnek minősülnek (mennyiségtől függetlenül!), s amelyek keverékek alkotórészeiként meghaladnak bizonyos koncentrációhatárt, aminek következtében szükséges az osztályozás.
  2010. december 1-je a REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) keretében is meghatározó határidő: eddig évi 1 tonna felett regisztrálni kell a legveszélyesebb anyagokat (pl. a CMR, azaz rákkeltőnek, mutagénnek vagy reprodukciót károsítónak minősülő anyagokat); a vízi környezetre nagyon ártalmas anyagok esetében évi 100 tonna felett szükséges a regisztráció, illetve az évi 1000 tonnát meghaladó mennyiségben gyártott vagy importált vegyi anyagokat is regisztrálni kell.
A határidők, amelyek elmulasztása milliós bírsággal és az Európai Unió piacairól való kiszorulással járhatnak, itt vannak a nyakunkon, mégis sokan tájékozatlanok - derült ki kedden a Gazdaság Házában tartott tájékoztatón, ahol  Keresztessy Katalin, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet  GHS Nemzeti Kompetens Hatóság biológusa és Gáspár Tamás REACH Nemzeti Kompetens Hatóság munkatársa tájékoztatta az érdeklődőket. Fontos tudni, hogy nemcsak a veszélyes anyagok regisztrációja kötelező (azokról külön jogszabály is rendelkezik), hanem a rendelet hatálya alá tartozó fémeké, ötvözeteké, textíliáké, bútoroké, számítógépeké, autóalkatrészeké és építőipari anyagoké is, de  ide tartoznak még a veszélyesnek minősülő alkotók és egyéb anyagok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!