Bulvár-celeb

2024.06.21. 06:30

Így vezessünk a kánikulában, hogy valóban túléljük a napot

Tombol a hőség, és ez még a rutinos sofőröket is megviseli, ugyanis ilyenkor mindenki sokkal ingerlékenyebb és feszültebb. Ráadásul a reakcióidő is növekedhet, ami azt jelenti, hogy lassabban reagál az ember bizonyos helyzetekre.

MW

Védekezzünk a hőség ellen az autóban is!

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A kánikula a vezetést is megnehezíti, ezért sokkal több baleset történik az utakon. Az Origo megkeresett egy vezetéstechnikai szakértőt, aki elárulta, mit kell tenni, hogy biztonságosan vezessünk a nyár legmelegebb napjain. Lovas Károly elmondta, hogy a nagy melegben az ember könnyen el tud bódulni, ami a reakcióidő jelentős romlását okozhatja. 

Ez azért veszélyes, mert a váratlan helyzetekre sokkal lassabban reagálnak a sofőrök. Például ha egy másik autós bevág elénk. A szakértő szerint az ilyen helyzeteknél az is kiderül, ki mennyire rutinos sofőr.

Levegőt!

A legtöbb autóban van klíma, ami gyorsan le tudja hűteni a felforrósodott kocsi belsejét, de fontos, hogy azt csak akkor használjuk, ha meg vagyunk győződve arról, hogy ki van tisztítva, ugyanis 

a koszos légkondi súlyos betegségeket okozhat.

Ha pedig klíma nélküli autónk van, az ablakok lehúzásával csináljunk huzatot a kocsiban. A hátsó ablakokat húzzuk le, ne az elsőket, mert így a menetszél miatti huzat nem közvetlenül a sofőr szemét éri – hangsúlyozza a szakértő.

Ne hagyjuk otthon a vizespalackot!
Fotó: Shutterstock

Vigyünk vizet magunkkal

Azt gondolnánk, hogy csak akkor kell vizet inni, ha gyalogol az ember, de ez nem igaz. Ugyanis a kiszáradás tünetei akkor is tudnak jelentkezni, amikor 30-35 fokban araszolunk a városban, ahol ráadásul még menetszél sincs

– figyelmeztet a szakember.

A vízhiány miatt rossz lehet a közérzetünk, sőt, érzékszervi tompulás is jelentkezhet. De még az sem kizárt, hogy némelyek sokkal agresszívabbá válnak vezetés közben. Számos olyan kockázati tényező jöhet elő, ami rontja a biztonságos vezetést vagy a reakcióidőt.

Set,Up,Air,Conditioner,In,The,Car.,Hand,Turns,Air
A nagy hőmérséklet-különbségtől megbetegedhetünk
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Óvatosan a Celsiusokkal!

Azoknak a sofőröknek, akik olyan munkát végeznek, hogy többször ki és be kell szállniuk a kocsiba, Lovas Károly azt javasolja, hogy csak a kinti hőmérséklethez közeli fokon használják a klímát, ugyanis ha a 25 fokos autóból többször kiszállnak a 39 fokba, akkor megfázhatnak, de akár súlyosabb tüdőbetegségeket is elkaphatnak.

A szakértő hozzátette, ha valaki autóval megy nyaralni, és ehhez több száz kilométert kell vezetnie a hőségben, legalább 1 liter víz legyen nála, és a telefonját mindenképpen feltöltve vigye magával, ugyanis útközben a nagy meleg miatt bármilyen váratlan esemény történhet az autóval.

Lovas Károly arra is kitért, hogy az erős UV-sugárzás miatt vegyünk fel napszemüveget is a vezetéshez, lehetőleg UV-szűrőset. Hogy a gumiabroncsokról mit mondott a szakértő, kiderül az Origo cikkéből. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!