Bulvár-celeb

2024.07.11. 04:09

Végre kiderült, meddig szenvedünk még a hőségtől

Napok óta tombol a nyár és a következő időszakban is nagyon durva meleg ígérkezik. De vajon meddig tart a forróság?

MW

Fotó: Molcsányi Máté / kisalföld.hu

Aktuális hőmérsékleti térképünk vöröslik, a 30 fokot már a legtöbb helyen elértük – írta közösségi oldalán a HungaroMet, kiemelve, hogy Baján jelenleg 35,9 fokot mértek, és még csak most kezdődik a java – írja a Magyar Nemzet.

Jó eséllyel megdőlhet a mai napra vonatkozó maximum hőmérsékleti rekord, amit jelenleg 37,9 fokkal Pécs tart számon 2011 óta

– közölték, majd azt ígérték, a nap folyamán még jelentkeznek friss információkkal.

Megdőlhet a 2007-es melegrekord már ma?

Az MTI összeállítása szerint Magyarországon 1901 óta 2007-ben volt a legmelegebb, amit Kiskunhalason mértek, akkor a hőmérő 41,9 fokot mutatott.

A megfigyelőállomásokon mért maximum-hőmérsékletekből kiderül, már 1946-ban is voltak kiugróan forró nyarak, 1946-ban Debrecenben mértek rekordmeleget, amikor 39,2 fokot mutatott a hőmérő. Az ötvenes években is akadtak igazi kánikulai napok, 1952-ben Nyíregyházán volt szükség vizes borogatásra, akkor 40,2 fokot mértek.

 

Mi jöhet még idén nyáron?

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a következő napokban tovább folytatódik a hőség, sőt, egyelőre még a jövő héten is bizonytalan, hogy a forróság tovább tetőzik-e, vagy megérkezik a várva várt frissítő. Kiss-Szabó Zsanett, a HungaroMet munkatársa a Magyar Nemzetnek elmondta:

Az anticiklon hatására, amelynek a pereme érinti hazánkat, helyenként előfordulhat egy-egy zápor, zivatar a következő napokban, de sok enyhülést nem hoznak magukkal, inkább csak arra lesznek jók, hogy a keletkező pára miatt még elviselhetetlenebb legyen a meleg.
A meteorológus kiemelte: egyelőre nem látni a végét a kánikulának, még a jövő hét elején is magas hőmérséklettel kell számolnunk, 38–39 fok is lehet, ahogyan a hét második felében is maradhat a 35 fok.

A következő négy hét előrejelzéséből annyi látszik, hogy

az átlagnál melegebb időszak vár ránk, ugyanakkor július 22–28. között némi mérséklődés jöhet.

Hozzátette: az átlagosnak megfelelő csapadékviszonyok lesznek jellemzők, néhány helyen, így az Alföldön lehet szárazabb az időjárás.

– Az elmúlt években már a klimatológusok figyelmeztettek, igen hosszú és hőséggel terhelt nyarak várnak ránk, ugyanakkor átélni ezeket a heteket és az ezzel járó hőhullámokat már sokkal megterhelőbb – jelezte Kiss-Szabó Zsanett.

Aggódnak a szakemberek is

A Klímapolitikai Intézet szerint az átlagnál melegebb és a tavalyinál szárazabb nyár vár ránk. A szakemberek felidézték, hogy az elmúlt bő egy év a legek időszaka volt a meteorológiában: tavaly megdőlt a globális és hazai évi középhőmérséklet rekordja, és tavaly novemberben – átmenetileg – átléptük a 2100-ra várt kétfokos melegedést. Soha nem látott hőhullámok voltak az északi féltekén, rekordmagas az óceánok hőmérséklete, és egy év alatt az elmúlt tíz évnek megfelelő jég olvadt el Grönlandon. A globális GDP időjárás okozta közvetlen vesztesége most először átlépte az ötezermilliárd dollárt.

Az idei évben pedig tovább folytatódott a legek sorozata, már februárban 7 fokos pozitív anomália mutatkozott, ami korábban sosem fordult elő egy hónap középhőmérsékletének esetében sem. Március végén és április elején pedig megjelentek a júliusra és augusztusra jellemző 30 fok feletti hőségnapok.

Az ECMWF és a CFS előrejelző modellek szerint Európa és Magyarország nyári időjárása idén is az átlagnál melegebb lesz, tartós hőhullámokra, a tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb csapadékra számíthatunk, azonban a légkörben felhalmozódó többletenergia miatt nagyon erős zivatar- és viharszezonra kell számítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!