Bulvár-celeb

6 órája

Naptej, kokain, hormonok: nagyobb veszélyben van a Balaton, mint hinnénk

Aggasztó felfedezés látott napvilágot: a Balaton élővilágát a fürdőzők által bevitt naptejek, szexhormonok és drogmaradványok fenyegetik.

MW

Az ember jelenti a legnagyobb veszélyt a Balatonra

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A magyar nyár szívében, a Balaton partjainál felbukkant egy új, sötét fenyegetés. Nem a hullámok hordják, hanem az emberek: gyógyszermaradványok, hormonok, sőt még kokain is megtalálható a tó vizében. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet friss konferenciáján döbbenetes adatok kerültek napvilágra. 

Pirger Zsolt, a kutatóintézet vezetője szerint a tó vízében olyan anyagok keringenek, amik akár egy bűnügyi regénybe is illenének - írja cikkében a Sonline.hu.

A kutatások során kiderült, hogy a Balaton élővilága komoly veszélyben van. Az UV-szűrőkkel kezelt vízibolhák megduplázták méretüket, míg a hormonkezelések alatt álló csigák embriói túl korán kikeltek. 

Drog a vízben

A Zala folyóból és a környező fürdőhelyekről érkező tisztított, de még mindig szennyezett víz évi több millió köbmétert tesz ki, amely magában foglalja a naponta a tóba kerülő 2,5 tonna naptejet is.

Young,People,Jumping,Inside,Ocean,In,Summer,Excursion,Day.,Happy
A testünkön naponta 2,5 tonna naptejet viszünk be a vízbe
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Molnár Éva, a kutatócsoport egyik tagja rámutatott, hogy 

nemcsak a tisztított szennyvíz, hanem a fürdőzők testéről lemosódó kémiai anyagok is jelentős veszélyforrást jelentenek a Balaton számára.

Zamárdi, a nagy nyári zenei fesztivál helyszíne különösen megdöbbentő eredményeket hozott: 

a vízmintákban kokain és annak bomlástermékei is kimutathatók voltak.

Nagy a baj

A konferencia végén a szakemberek egyöntetűen megállapították meg, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a helyzet javítására. A megbeszélések során kiemelték, hogy a Balaton élővilágának megóvása érdekében azonnali lépéseket kell tenni, hogy a jövő generációi is élvezhessék a tó nyújtotta szépségeket és lehetőségeket. 

Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács igazgatója hozzátette, hogy ez a helyzet nemcsak környezetvédelmi, hanem morális kérdés is. Mindenki felelőssége, hogy tiszteletben tartsa és megóvja ezt a nemzeti kincset.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!