Bulvár-celeb

2 órája

Ezt a dinnyét semmiképpen se egye meg!

Mutatunk 3 jelet, ami arra utal, hogy a görögdinnye már nem ehető.

MW

Lehetőség szerint a kutyának se adja oda

Forrás: Getty Images

Kedvenc nyári gyümölcsünkről köztudott, hogy hatékonyabban hidratál, mint egy pohár víz, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A görögdinnye esetében – mivel többnyire nem penészedik – nincs szemmel is egyértelműen látható jele, ha már nem friss.

Nézzük meg, milyen intő jelekre kell odafigyelni, hogy idejében észrevegyük, ha megromlott a dinnyénk, illetve hogy mit tehetünk, hogy a lehető legtovább friss maradjon – írja cikkében a Mindmegette.

Furcsa szag

A friss görögdinnyének édes illata van, de amikor a gyümölcs veszít frissességéből, ez eltűnik. Előfordulhat, hogy szagtalanná válik, de avas illat is jelezheti, ha a gyümölcsöt már nem ajánlott elfogyasztani.

Kásás, nyálkás

A friss dinnye lédús és roppanós. Ám a többnapos görögdinnyének nyálkássá, csúszóssá válik a felülete, amit tapintáskor érezhetünk. Ha ilyet tapasztalunk, akkor az sajnos azt jelenti, hogy a görögdinnye megromlott, vagy legalábbis már biztosan nem friss.

Directly above shot of watermelon slices in plate on table
A feldarabolt görögdinnye még a hűtőben is csak néhány napot bír ki
Forrás: Getty Images

Rossz íz

Ha semmi különöset nem vettünk észre a dinnyénken, és már beleharaptunk, a szokásos édes íz helyett kellemetlen élményben lehet részünk. Ha savanyú, esetleg pezsegteti a nyelvünket, az egészen biztosan annak a jele, hogy megromlott, nem ajánlott elfogyasztani.

Ha a görögdinnye gyümölcshúsa már nem ehető, ki kell dobni,  de a héját még megmenthetjük, és készíthetünk belőle például dzsemet.

Így tartsuk frissen

A megmosott héjú, feldarabolt görögdinnye még hűtőben tárolva is napokon belül elveszíti a frissességét. Mivel a 90 százaléka víz, felvágva hamar elkezd levet ereszteni. A saját levében állva a dinnye gyorsabban romlik, ezért tároljuk úgy, hogy a lecsöpögő lé ne érje a gyümölcsöt. Az is jó megoldás lehet, ha egyszer-kétszer leöntjük róla a levet, amit akár meg is ihatunk.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!