Bulvár-celeb

11 órája

Isten éltesse Farkas Bertalant! 75 éves lett az első magyar űrhajós

A magyar hős 44 évvel ezelőtt szerzett történelmi jelentőségű sikert és elismerést hazánk számára.

MW

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

Forrás: MW bulvár

Fotó: Mate Krisztian

75. születésnapját ünnepeli ma, augusztus 2-án Farkas Bertalan, aki jelenleg is aktív: előadásokat tart és részt vesz az új magyar űrkutatók kiképzésében is. Születésnapja alkalmából a Ripost egy különleges képgalériával emlékezik a hazai hírességről.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt helyezte fel hazánkat az űrkutatás térképére: 1980. május 26-án Valerij Kubaszov parancsnokkal a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe, majd május 28-án összekapcsolódott a Szaljut–6 űrállomással, ahol két szovjet űrhajós fogadta őket. A magyar hős az űrállomáson töltött nyolc nap alatt világraszóló kutatási eredményeket ért el, ezzel is növelve hazánk hírnevét.

Farkas Bertalan (12)
Az űrállomáson eltöltött nyolc nap alatt Farkas Bertalan világraszóló kutatási eredményeket ért el
Fotó: Bohanek Miklós / Forrás: MW-archívum

Íme, néhány érdekesség az első magyar űrhajósról és a küldetéséről:

  • Farkas Bertalan olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek 1980. május 26-án a világűrből, ahová magával vitte a tv-macit és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját is. A magyar gyerekeknek és kislányának életre szóló élményt okozott.
  • A nemzet hőse az űrbe jellegzetes magyaros konzervételeket vitt magával, így a nyolcnapos űrutazása során nem hiányoztak neki a hazai ízek.
  • Mindig is szorgalmas tanuló és kitűnő sportoló volt. Focistának készült, ám a nyíregyházi sportreptéren beleszeretett a repülésbe, és elvégezte a repülőtiszti főiskolát. 
  • 1972 és 1978 között a magyar légierő tisztjeként szolgált, 1976-tól első osztályú vadászpilóta lett, két évre rá pedig jelentkezett az Interkozmosz űrhajós programba. Itt végül ő lett a kiválasztott, aki az űrbe repülhetett, így szerzett történelmi jelentőségű sikert és elismerést hazánk számára.

Nem hagyta abba a munkát

Az űrrepülés után megkapta a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Farkas Bertalan nem elégedett meg a hírnévvel, tovább képezte magát és újabb okleveleket kapott és eredményeket ért el. Ma tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek és idehaza a HUNOR program kiképzett űrhajósait segíti gyakorlati tanácsaival – írja cikkében a Ripost. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!