Egyszerű tippek

2024.08.20. 14:00

Így gondoskodhat otthoni növényeiről, ha nyaralni megy

Amikor elutazik, különösen ha hosszabb időre megy, a szobanövények megfelelő gondozása kihívást jelenthet. Azonban néhány egyszerű, de hatékony módszerrel biztosíthatja, hogy könnyen átvészeljék távollétét, és ne száradjanak ki, míg ön nyaralni megy. Az alábbiakban bemutatunk néhány praktikus tippet, amelyekkel növények frissen és egészségesen tarthatók egy-két hétig.

MW

Indulás előtt helyezzük a növényeinket egy hűvösebb, árnyékosabb helyre, például a lakás északi oldalára vagy egy szobába, ahol nincs közvetlen napsugárzás

Forrás: Shutterstock

Nyaralni megy? Alaposan öntözzön indulás előtt! 

Mielőtt elutazik, öntözze meg alaposan a növényeket. Fontos, hogy a növények földje jól át legyen itatva vízzel, de ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz el tudjon távozni a cserép alján található lyukakon keresztül, így elkerülhető a gyökérrothadás. Az alapos öntözés segít a növényeknek, hogy tartalékolják a nedvességet a következő napokra.

Számos öntözőrendszer kapható, amelyek segítségével automatikusan gondoskodhat növényeink vízellátásáról távolléte alatt. Ezek lehetnek egyszerű vízadagolók vagy csepegtetőrendszerek, amelyek folyamatosan biztosítják a növények számára szükséges nedvességet. Az ilyen rendszerek különösen hasznosak hosszabb utazások esetén.

Öntözőtüske vagy vízpermetező palack

Az öntözőtüskék és vízpermetező palackok használata is remek megoldás. Az öntözőtüske hosszú, üreges eszköz, amelyet egy vízzel teli palackhoz csatlakoztathatunk, majd a növény cserepébe helyezhetjük. A tüske lassan adagolja a vizet, amely folyamatosan nedvesen tartja a földet. Ha nem szeretnénk speciális eszközt vásárolni, egy egyszerű, vízzel teli palackot is a növények földjébe szúrhatunk, amely lassan szivárogtatja a vizet.

Másik hatékony módszer a nedves kavicságy használata. Helyezzünk egy réteg kavicsot egy tálcába, majd öntsünk rá vizet, és tegyük rá a növények cserepét. A víz lassan párolog a kavicsok közül, növelve a páratartalmat a növény körül, és segítve a talaj nedvességtartalmának fenntartását.

A növények kevesebb vizet igényelnek, ha nem éri őket közvetlen napfény.

Indulás előtt helyezzük a növényeinket egy hűvösebb, árnyékosabb helyre, például a lakás északi oldalára vagy egy szobába, ahol nincs közvetlen napsugárzás. Ez segít megőrizni a nedvességet és csökkenti a párolgást. Ha a fürdőszobán van nagy ablak, akkor ott a legkönnyebb tárolni, amíg nyaralni megy a család.

Csoportosítson!

A növények csoportosítása segít fenntartani a magasabb páratartalmat körülöttük. Helyezze őket közel egymáshoz, így egyfajta mikroklímát alakíthat ki, ahol a párolgásból származó nedvesség visszafogottabb, és a növények tovább maradnak hidratáltak.

Ha hosszú időre utazik el, és több növénye is van, érdemes megkérni egy barátot, családtagot vagy szomszédot, hogy nézzen rá növényeire. Egy egyszerű útmutatóval és az öntözési igények ismertetésével biztosíthatjuk, hogy növényeink megfelelő gondozást kapjanak távollétünk alatt.

Nézzen világos, fürdőszobás házakat az ingatlanbazar.hu oldalán! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!