Bulvár-celeb

2 órája

Rémisztő kór terjed az állatok között, egyre több a fertőzött

A kórokozót kizárólag a Culicoides nemzetségbe tartozó törpeszúnyogok terjesztik.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Hollandiában megugrott a kérődző állatokat megtámadó kéknyelv-betegség eseteinek száma – közölték a holland hatóságok csütörtökön. A járvány Belgiumban, Franciaországban és Németországban is terjed.

A holland agrárminisztérium szerint a megbetegedések száma csütörtökre elérte a 3087-et, ami ezerrel több, mint a hétfőn közzétett jelentésben rögzített esetek száma. Egy hónappal ezelőtt még csak mintegy 100 megbetegedést jelentettek.

A járvány legelőször 2008-ban jelent meg Hollandiában, majd 2023 szeptemberében ismét terjedni kezdett.

Belgiumban a megbetegedés mintegy 670 állatot érint, az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szövetségi ügynökség legfrissebb adatai szerint, míg augusztus első hetében csupán 87 esetet jelentettek be.  

A vírus okozta betegség egyéb állatokra és az emberre nem veszélyes. A kórokozót kizárólag a Culicoides nemzetségbe tartozó törpeszúnyogok terjesztik. 

A betegség súlyossága eltérő a különböző fogékony fajok körében. A tünetek juhok esetében általában súlyosabbak – lesoványodás vagy elhullás –, a szarvasmarhák rendszerint kevésbé érzékenyek a betegségre. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, de a betegség súlyos szövődményekkel járhat, így sokáig elhúzódhat.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!