Bulvár-celeb

16 órája

Utálja a hagyma szagát? Pedig jobban teszi, ha megbarátkozik vele

Volt már olyan, hogy lemondott hagymevésről, mert erős az illata? Pedig érdemes minél többet fogyasztani belőle, ugyanis szuper egészséges és rengeteg jótékony hatása van.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: imorarash

Ősidők óta az egyik legtermészetesebb gyógyító hatású zöldségünk a hagyma: szinte bármelyik fajtája jótékonyan hat a testre. Védi az immunrendszert, a szívet és az érrendszert is támogatja. Érdemes tehát minél több hagymát enni, mert nagyon egészséges! Ez az egyszerű zöldség a legkülönbözőbb módokon illeszthető be az étrendünkbe. 

vöröshagyma
A hagymának rengeteg jótékony hatása van
Forrás: Shutterstock

Íme, néhány a hagyma számtalan előnye közül:

  • Szakértők napi fél fej vöröshagymát ajánlanak a koleszterinszint csökkentésére. A hagyma védi a vénákat a rossz koleszterin hatásai ellen is. Egyen belőle zsíros húsételek mellé!
  • Ha rendszeresen fogyaszt hagymát, csökkenni fog a vércukorszintje. Kisebb az esélye a cukorbetegség kialakulásának is.
  • A hagymában lévő folsav, B9-vitamin segít a depresszió megelőzésében. A lehangoltság oka lehet, hogy a homocisztein nevű aminosav nagymértékben van jelen a szervezetben – ez pedig a B-vitamin hiányával függhet össze. A hagymában lévő folsav lebontja ezt az aminosavat, így boldogsághormon termelődik.
szív
A hagyma az ereket is védi, így a szív egészségére is jó hatással van
Fotó: MIA Studio / Forrás: Shutterstock
  • Jót tesz a férfiaknak, mert tele van antioxidánsokkal és szelénnel. Ezek pedig hozzásegítenek az egészséges sperma termelődéséhez. Méretüket, alakjukat és mozgásukat is befolyásolhatja a hagyma rendszeres fogyasztása.
  • Ha rágcsálja a hagymát, erősíti a fogait és a benne lévő illóolajok elpusztítják a káros baktériumokat. Ehhez viszont érdemes 2-3 percen keresztül is a nyers hagymát rágni étkezéskor.

Orrvérzés ellen is remek

Íme egy hasznos trükk: vágjon félbe egy hagymát, lélegezze be az illatát, így hamarabb eláll az orrvérzés. Bio-flavonoid- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően a hagyma illóolajai a későbbi vérzések megelőzésében is segítenek. Ha pedig eldugul az orra, akkor is megkönnyebbülést hozhat a hagyma.

Hajnövesztő is

A hagymában vannak antibakteriális és gombaellenes anyagok, ezek táplálják a hajat. A benne lévő antioxidánsok és a kén pedig megakadályozzák a haj elvékonyodását, töredezését.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!