Swisscham

2 órája

Svájci világcégek a fenntarthatóságért – a legjobb gyakorlatokról tanácskoztak a Balatonnál

Tudásmegosztás, versenyképesség, ártalomcsökkentés – ezekre a pillérekre támaszkodhat a gazdasági szereplők fenntarthatósági stratégiája a Swisscham Hungary Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara balatonfüredi kerekasztal-beszélgetésének konklúziója szerint. Az eseményen a Philip Morris Magyarország is megosztotta a fenntartható vállalatműködés terén szerzett tapasztalatait.

MW

Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete. Mellette Hajdu Márton, a Philip Morris Magyarország szóvivője és Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete

Forrás: Noszek Ágnes

Fotó: Philip Morris International

Az immár három évtizedes múltú Swisscham elsősorban néhány fókusztémában igyekszik elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani a tagvállalatainak a globális, illetve térségspecifikus kihívások leküzdésében. Jelenleg a legfontosabb célterületek a fenntarthatóság, az egészségügy és a klímavédelem, a segítségnyújtás legkézenfekvőbb eszköze pedig az egyes tagvállalatoknál felhalmozódó tudás, a jó gyakorlatok és bevált megoldások megosztása, illetve a zöld szempontok közvetítése az iparági szereplők, a politika aktorok, a szabályozók felé – ezzel a szándékkal szervezték meg az 56. Kékszalag vitorlásverseny napján, a svájci működőtőke-befektetések legfőbb reprezentánsainak részvételével zajló balatonfüredi találkozót is.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság – mind a vállalatműködés, mind pedig a termékek és szolgáltatások szintjén – ma már nem csupán egyértelmű társadalmi igény, hanem egyre inkább versenyképességi tényező is.

Hiszen legyen szó akár az energiáról, akár a természeti erőforrások felhasználásáról, a hulladékcsökkentésről, vagy a munkatársak testi-lelki egészségének biztosításáról, a gazdasági tevékenység egy olyan környezetben zajlik, ahol a fogyasztók és a befektetők részéről is egyértelmű elvárás, hogy a jelenbeli előnyök miatt ne tegyék kockára a jövőt.

Fenntartható alternatívák alkalmazása a mindennapokban

Ami pedig az ártalomcsökkentést illeti, az nem más, mint a kisebb kockázatú, fenntartható alternatívák megkeresése és alkalmazása a mindennapokban. Mindehhez

elengedhetetlen a folyamatos párbeszéd a döntéshozók, a vállalati vezetők, valamint a szakmai szervezetek között ugyanúgy, mint az innováció, az új technológiák és megoldások keresése.

Ehhez a tagvállalatok hatékonyan hozzá tudnak járulni a saját jó példájukkal, a szemléletformálással, és minden olyan kezdeményezés támogatásával, amely képes csökkenteni az emberi tevékenységek káros hatásait. A rendezvényen a Swisscham tagjaként és a rendezvény fő támogatójaként jelenlévő Philip Morris Magyarország részéről ilyen példafelmutatás, hogy első helyezést ért el a Forbes 2024 Net Zero Leaders listáján: immár a második egymást követő évben sikerült a TOP 10-be kerülnie azon vállalatok közül, amelyek jelentős eredményeket értek el az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra történő átállásban.

Svájc az Európai Unió egyik legfontosabb gazdasági partnere, és bár nem tagja az EU-nak, saját gazdasági eszközeivel maga is igyekszik hozzájárulni az európai társadalmi és gazdasági jóléthez, Magyarországon is. Miközben mintegy 900 svájci magáncég közel 30 ezer magyar embernek ad munkát, a svájci kormány magyar partnereivel együtt azon dolgozik, hogy kiszámítható keretfeltételeket teremtsen a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséhez. A jelenleg futó második svájci támogatási program is ezt a célt szolgája. A jó előkészítésnek köszönhetően a svájci–magyar együttműködés projektjeinek mintegy 80%-a már 2023-ban és 2024-ben elindulhatott. A Kékszalag regatta rajtja egy kitüntetett alkalom a kapcsolatépítésre, ahol az állami és az üzleti szektor képviselői kötetlen keretek között építhetik tovább a két ország közötti kapcsolatokat

– mondta el Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete.

„Az éghajlatváltozás mindenki felelőssége: mindannyian hozzájárulunk. Annak érdekében, hogy hazánk alkalmazkodni tudjon az elkerülhetetlenhez és elkerülje az elkerülhetőt, mindenkinek tennie kell azért, hogy megfékezzük a jelenséget. Fontos, hogy kilépjünk a tehetetlenség háromszögéből, amelyben az egyén, a vállalatok és a kormányzati szint mind-mind a másik féltől várja a változást. Rendszerszintű társadalmi-gazdasági-technológiai változásokra van szükség a klímaváltozás problémájának a leküzdésére” – foglalta össze Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete.

„Számunkra egyszerre meggyőződés és gyakorlati tapasztalat, hogy ahogyan minden emberi tevékenységnek, társadalmi és gazdasági aktivitásnak van környezeti hatása, úgy mindegyiknek létezik kockázatcsökkentett, a negatív hatásokat minimalizáló vagy megszüntető változata is. Az egyes embereket és a gazdaság szereplőit pedig – szemléletformálással, a tudomány eredményeinek megismertetésével, a tapasztalatok cseréjével, illetve a megfelelő szabályozással - rá lehet venni, hogy a kisebb kockázatú alternatívákat válasszák. Örömmel tapasztaltuk, hogy ezt az álláspontot a tanácskozás valamennyi résztvevője a magáénak érezte” – fogalmazott Hajdu Márton, a Philip Morris Magyarország szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában