Környezetvédelem

2 órája

Virágzik a Svájc és Magyarország közötti klímavédelmi együttműködés (videó)

Az alpesi ország hazánkban szolgáló nagykövete szerint a két ország kapcsolata ezen a téren példás, a svájciak támogatásával a többi között víztisztítási programok is zajlanak hazánkban.

MW

Fontos, hogy az importenergia lehető legnagyobb részét is megújuló forrásból szerezzük be

Forrás: Getty Images

Fotó: Thomas Barwick

A klímaváltozás folyamata nem visszafordítható, viszont lelassítható, és erre kell törekedni Európában mindenhol, mondta Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete egy klímavédelemmel kapcsolatos balatonfüredi eseményen – számolt be róla a HírTV Radar című műsora nyomán a Világgazdaság.

Az 56. Kékszalag vitorlásversennyel párhuzamosan rendezett sajtótájékoztatón szó esett a két ország részvételével zajló klímavédelmi programokról, célokról és törekvésekről, ahogy az energiahatékonyság témakörét is körüljárták a felek. Az eseményen elhangzott, hogy

Svájc és Magyarország együttműködése kifejezetten gyümölcsöző a klímapolitika és a környezetvédelem területén, 

kiváltképp 

  • az energiahatékonyság, 
  • a megújuló energia, 
  • a geotermikus energia terén.

Jean-François Paroz kiemelte: ez, a Magyarország és Svájc közti virágzó kapcsolat teszi lehetővé, hogy együtt egy szebb jövőt hozzunk létre, aminek nem kis része lesz a Zero Energia Missziót 2050-re teljes egészében megvalósítani. A nagykövet hozzátette, svájci támogatással jelenleg is zajlanak víztisztítási programok Magyarországon, mivel a jövőt érintő egyik legfontosabb feladata a vízmegtartási kapacitások növelése.

Ha a fogyasztás nő, akkor természetesen a kibocsátás is nő. Ezért kiemelten fontos lesz a jövőben, hogy még ha import energiára is szorulunk, akkor azt ne fosszilis, hanem megújuló forrásból szerezzük be

– fejtette ki Paroz, hozzátéve, hogy Svájcban a napenergiából és a vízből szerzett elektromosságra, míg hazánkban elsősorban a geotermikus energiaforrásokra lenne érdemes hagyatkozni a jövőben.

A Radar összeállítását a sajtóeseményről itt tudja megtekinteni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában